Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit kunnen de oorzaken zijn van een opgeblazen gevoel na de seks

Dit kunnen de oorzaken zijn van een opgeblazen gevoel na de seks

Dit kunnen de oorzaken zijn van een opgeblazen gevoel na de seks

Soms kan het zo zijn dat je na een vrijpartij last krijgt van een opgeblazen gevoel. Het is niet alleen een vervelend gevoel, maar kan ook je libido behoorlijk verlagen, omdat je je misschien ook wel zorgen begint te maken over deze kwaal. Daarom hebben wij een aantal mogelijke oorzaken voor je op een rijtje gezet.

Menstruatiecyclus

Door de hormonen die opspelen tijdens de menstruatie kun je sneller last krijgen van dat opgeblazen gevoel. Je vrouwelijke geslachtshormoon verandert de hele tijd gedurende je cyclus. Hierdoor houdt je tijdens je menstruatie meer vocht vast en kan je ook last krijgen van je darmen. Dit gebeurt niet alleen tijdens de menstruatie, maar kan ook een paar dagen ervoor of erna opspelen. Het gevolg hiervan is dat je na de seks tijdens je menstruatie een behoorlijk opgeblazen gevoel kunt ervaren. De druk op je baarmoederhals kan tijdens de seks extra worden, en resulteert meestal in een opgeblazen gevoel, krampen en buikpijn. Meestal verdwijnt dit vanzelf weer.

Sperma

Gebruik je tijdens de seks geen condoom? Dan kan sperma ook een boosdoener zijn. Vrouwengezondheidsexpert Jennifer Wilder legt uit dat er in sperma bepaalde hormoonachtige stoffen zitten. Deze worden ook wel ‘prostaglandinen’ genoemd en kan leiden tot het samentrekken van je baarmoeder. Niet echt prettig dus. Het voelt vervelend en lijkt een beetje op het opgeblazen gevoel. Misschien volgende keer toch maar een keer seks hebben met condoom om het verschil te voelen.

Lees ook
Dít zijn de meest voorkomende blessures tijdens een potje seks

Een gekantelde baarmoeder

Ook kan het zijn dat je na de seks last hebt van een opgeblazen gevoel, kramp op buikpijn omdat je baarmoeder gekanteld is. Je baarmoeder ligt dan iets naar achter, waardoor deze tijdens de seks kan worden geraakt. Het is gelukkig niet gevaarlijk, maar kan wel voor een onaangenaam gevoel zorgen tijdens of na de seks. Probeer in dit geval eens een aantal standjes zonder hele diepe penetratie. Helpt dit niet? Dan kun je altijd langs de huisarts gaan om de stevigheid van je bekkenbodemspieren te laten controleren.

Gevoeliger

Een andere mogelijke oorzaak van een opgeblazen gevoel is je spijsvertering. Dat heeft dus helemaal niets te maken met je cyclus, baarmoeder of met de vrijpartij. Sommige mensen zijn hier simpelweg gewoon gevoeliger voor. Wilder raadt in dit geval aan om vooral geen dingen te eten en drinken waar je een opgeblazen gevoel van krijgt, voordat je seks gaat hebben. Ook kan het van pas komen om een beetje gember te eten, dit zou dat gevoel ook moeten verminderen. Als je toch merkt dat je nog steeds heel veel last houdt van dat opgeblazen gevoel, ga dan toch even langs de huisarts.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: GettyImages