Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Opgeblazen gevoel? Déze 9 boosdoeners kunnen daarvan de oorzaak zijn!

Opgeblazen gevoel? Déze 9 boosdoeners kunnen daarvan de oorzaak zijn!

Opgeblazen gevoel? Déze 9 boosdoeners kunnen daarvan de oorzaak zijn!

Kamp jij vaak met het gevoel alsof je een ballon hebt ingeslikt en lijk je wel hoogzwanger na het eten? Een opgeblazen gevoel kan erg ongemakkelijk en soms zelfs pijnlijk zijn. Hier een paar mogelijke boosdoeners: 

Inflammatoire darmziekten (IBD)
Deze term is een aanduiding voor een groep chronische ontstekingen in het maag-darmkanaal. ‘Inflammatoire darmziekten zijn chronische maag-darmaandoeningen, waar ook de Ziekte van Chrohn en Colitis Ulcerosa (een ontsteking van de dikke darm) onder vallen,’ legt Dr. Akbar, gastro-enteroloog in het St. Mark’s ziekenhuis, uit. Mocht je last hebben van diarree, bloed in je ontlasting of plotseling gewichtsverlies, dan is een bezoekje aan de dokter verstandig. Je kunt door deze aandoening ook last hebben van dat opgeblazen gevoel, doordat het zorgt voor gas dat ‘gevangen’ zit in je darmen.

Prikkelbaredarmsyndroom (PDS)
‘Ons maag-darmstelsel bestaat uit een gecompliceerd zenuwstelsel,’ legt Dr. Akbar uit. ‘Bij PDS is de beweeglijkheid van het darmstelsel chronisch verstoord.’ Normaal gesproken zorgen je darmen dat je voedsel gekneed en getransporteerd wordt. Bij iemand met PDS beweegt de darm soms te snel en soms te langzaam. ‘Hoewel het lichaam van iemand met PDS niet structureel ‘fout’ is, heeft hij of zij wel iets wat niet goed functioneert. Zoals diarree of verstoppingen, een opgeblazen gevoel en buikklachten,’ legt de medisch expert uit.

Uitdroging
Genoeg water drinken is niet alleen goed voor een stralende huid en een fris hoofd. Want te weinig drinken kan ook leiden tot een opgeblazen gevoel! ‘Voldoende water drinken kan de kans op een opgeblazen gevoel aanzienlijk verminderen. Hoe minder je drinkt, hoe harder je stoelgang moet werken en dat moet je zien te voorkomen,’ legt Dr. Akbar uit. Ze vervolgt: ‘Als je lichaam uitdroging van binnenuit probeert op te lossen, houdt het extra water vast.’ Oftewel: door te weinig drinken kun je een bolle buik krijgen!

Te snel eten
Rustig aan, gulzigaard! Te snel je eten naar binnen schrokken kan een grote boosdoener zijn als je vaak last hebt van een opgeblazen buik na het eten. ‘Als we te snel eten, slikken we heel veel lucht in, waardoor we een enorme hoeveelheid gas in onze buik overhouden,’ zegt Dr. Akbar. Oeps. Voortaan goed kauwen en rustig eten, dus!

 giphy

Slaaptekort
Te weinig slapen is natuurlijk sowieso niet goed voor je. Ook niet voor je humeur. Maar het kan ook zorgen voor een opgeblazen gevoel. ‘Als we te weinig slapen, maakt ons lichaam een stresshormoon genaamd cortisol aan,’ zegt Dr. Akbar. ‘Cortisol kan je maag-darmstelsel verstoren en constipatie en een opgeblazen gevoel veroorzaken.’

Hormonale veranderingen
Die verrekte hormonen ook! ‘Het premenstrueel syndroom (PMS) kan leiden tot een opgeblazen buik, omdat het je gevoeliger maakt voor constipatie en het vasthouden van vocht,’ zegt Dr. Akbar. Het opgeblazen gevoel kan in alle fases van de menstruatiecyclus opduiken – voor, tijdens en na. ‘In het begin van de menstruatiecyclus stijgt de oestrogeenspiegel terwijl het baarmoederslijmvlies dikker wordt. Dit kan zorgen voor een opgeblazen gevoel dat verder versterkt wordt tijdens de ovulatie. Normaal gesproken wordt de buik weer plat zodra alle overvloedige vloeistoffen en al het overbodige bloed uit het lichaam gestroomd zijn, na de menstruatie,’ legt ze uit.

Stress
We wisten al dat stress voor meerdere klachten kan zorgen, zoals slaapproblemen. Maar te weinig nachtrust kan dus ook zorgen voor die pijnlijke buik. Dr. Akbar vertelt: ‘De darmen zijn sterk verbonden aan zenuwen, en stress kan leiden tot een langdurige stimulatie van de darm. Zelfs als iemand niet aan PBS lijdt, kan stress druk uitoefenen op de maag en een opgeblazen gevoel veroorzaken.’

Bron: Cosmopolitan

Lees ook: