Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Op sportdate met Kate: Bodytec

Op sportdate met Kate: Bodytec

Op sportdate met Kate: Bodytec

katy kopfoto 2Het liefst zouden we allemaal strak worden zonder dat het ons moeite kost. Toch? Ik in elk geval wel. En daarom klinkt een Bodytectraining – sterk en strak in twintig minuten per keer door middel van elektrische impulsen –  mij als muziek in de oren. Tijd voor een test.

Door: Katy Boer

Wat is Bodytec?

Bodytec is gebaseerd op het EMS-principe, waarbij EMS staat voor Electro Musculaire Stimulatie. Tijdens een Bodytectraining worden je spieren door middel van elektrische impulsen gestimuleerd om zich aan te spannen. Deze methode stimuleert grote spiergroepen tegelijkertijd. Ter vergelijking: bij een EMS-training wordt 90% van de spiervezels op hetzelfde moment gestimuleerd, terwijl dat bij een gewone training ongeveer 35% is. Daardoor kun je makkelijk sterker worden zonder dat het belastend is, en dat maakt Bodytec ook ideaal voor ouderen of mensen met gewrichtsklachten. En helemaal mooi: twintig minuten EMS-training zou gelijk staan aan drie uur fitnessen in de sportschool.

Let’s go!

Ik ontmoet trainer Marcel bij Bodytec Leiderdorp. Na een korte uitleg over wat de training precies zal inhouden en wat vragen over hoeveel en vaak ik sport(…), maakt hij mijn outfit gereed. Naast mijn sportschoenen trek ik een korte legging en een strak shirt aan, speciaal bedoeld voor deze training. Het weefsel zorgt ervoor dat de elektrische impulsen goed zullen geleiden. Dat is overigens het enige wat ik nu draag: vanwege de geleiding is het beter als je geen ondergoed aan hebt… Vervolgens krijg ik een soort bodywarmer aan – die nat is gemaakt, ook weer voor de geleiding – waarop allerlei apparatuur, de zogenaamde Miha Bodytec-apparatuur, is bevestigd. Die krijg ik ook  op mijn armen, benen, billen en zij. Ik word aangesloten en dan kunnen we echt van start.

bodytec 5 bodytec 4
De Miha Bodytec-apparatuur kun je instellen op hoe zwaar je wilt trainen, en welke spiergroepen aan bod moeten komen. Zo krijg ik tijdens de training precies door wat ik moet doen. Bovendien geeft Marcel me ondertussen ook nog tips, waardoor het nog een tikkie zwaarder wordt. Om de vier seconden zorgt het apparaat voor een aanspanning van je spieren, en daarna heb je vier seconden rust. De impulsen voelen vreemd en kriebelig aan, het gevoel kan ik niet goed plaatsen of ergens mee vergelijken. In tegenstelling tot wat ik had verwacht, doet het geen pijn.

Tijdens de aanspanning van je spieren is het de bedoeling dat je zelf ook iets doet. De oefeningen variëren van squads, lunges en rugoefeningen tot het trainen van de triceps. Ze zijn an sich gemakkelijk, maar worden zwaarder door de verschillende spierimpulsen. Bij de armtraining voelde ik me overigens nogal debiel, mijn rechterarm deed af en toe waar ie zelf zin in had en ik kon ‘m moeilijk in bedwang houden. Wat die impulsen allemaal met je doen…

bodytec 56 bodytec 2

The day after

Hoewel de trainer me er al op had voorbereid dat ik de dagen erna nog wel aan hem zou denken, viel de spierpijn me alles mee. Ja, ik voelde mijn billen en mijn schuine buikspieren – maar het was prima te doen. Al kan ik me voorstellen dat je meer last hebt als je verder nauwelijks sport.

Eindoordeel

Weinig inspanning met een groot resultaat; aan de ene kant is het ideaal. Toch miste ik na de training de voldoening die je na een ‘gewone’ work-out wél hebt. Ik zweette amper en was eigenlijk ook niet echt moe. Als sportvervanger lijkt me het dus niet geschikt, maar Bodytec is wel ideaal om naast je standaard sportroutine te doen; het is een relatief korte training waar je gemakkelijk sterker van kunt worden.


Redacteur Katy Boer (26) is benieuwd wat welke sport nu écht voor je lijf doet en doet in Op sportdate met Kate onderzoek door verschillende sporten uit te testen.

Meer Op sportdate met Kate:

CrossFit
Ballet
Pole Fitness
Tacoyo
Body Boxx
Critical Alignment Yoga
Salsadansen
Gladiator Workout
Hockey
BBB
Tissu

Welke sporten zou Katy nog meer uit moeten testen? Laat het hieronder weten.