Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Kan je ook bruin worden door een raam?

Kan je ook bruin worden door een raam?

Kan je ook bruin worden door een raam?

Nu de temperatuur drastisch is gezakt (het is de Koudste Eerste Pinksterdag sinds 1936!), blijven we natuurlijk liever binnen. Maar hoe zit het met het zonnetje dat af en toe tegen het raam schijnt? Krijgen we daar een gezond kleurtje van of niet?

Dit wist je vast nog niet, maar dat kan wel degelijk! Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn – zet je bureau strategisch bij het raam tijdens je werk- of blokdag en je krijgt ongemerkt een bronzy glow. Al zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Even een natuurkunde lesje! Er bestaan drie soorten zonnestralen: UVA, UVB en UVC. Van UVC-stralen merken we eigenlijk amper iets, want die worden gefilterd door de ozonlaag. UVA-stralen hebben wel een impact: dat zijn de stralen waardoor je bruin wordt. En die stralen komen gewoon door het glas van een raam naar binnen.

rosstan

Minder intens

Achter een raam kan je dus ook bruin worden, al zijn de stralen dan volgens dermatologe Stéphanie Delafaille wel minder intens. Toch is het slim om je ook in te smeren als je binnen in de felle zon zit. Ook achter glas kan je verbranden, en door lang in de zon te zitten veroudert je huid een stuk sneller. En vroegtijdig rimpels krijgen? No, thank you!

Terug naar de les: vooral UVB-stralen zijn de slechteriken. Dat type veroorzaakt onder anderen zonneslagen en huidkanker. Het goede nieuws is wel dat UVB-stralen grotendeels tegengehouden worden door een raam. Daarnaast zorgen zowel UVA- als UVB-stralen voor de aanmaak van vitamine D, dus je krijgt je vitaminen ook binnen als je binnenzit. En dat is mooi meegenomen. Lekker binnenblijven dus vandaag 😉

Meer weten?

 

Bron: flair.be // afbeeldingen: copyright giphy