Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Wow: dit is waarom te veel zout binnen krijgen slecht is voor je gezondheid

Wow: dit is waarom te veel zout binnen krijgen slecht is voor je gezondheid

Wow: dit is waarom te veel zout binnen krijgen slecht is voor je gezondheid

Zout is een lekkere smaakmaker in je gerecht, maar goed voor je gezondheid is het niet. Te veel zout eten kan zorgen voor vervelende kwaaltjes. Op langer termijn kan het zelfs leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Eet dus nooit te veel zout. 

Hoeveelheid zout op een dag

Volgens het Voedingscentrum is het advies voor volwassenen: niet meer dan 6 gram zout per dag. Vanzelfsprekend is dat voor kinderen minder. Ondanks dat je geen of weinig zout over je eten strooit kun je nog te veel zout binnenkrijgen. Aan de producten die Nederlanders dagelijks eten zit vaak veel zout  toegevoegd. Bijna 80 procent van de mensen in Nederland eet te veel zout.

Te veel zout

Wanneer je te veel zout eet kun je last krijgen van vervelende dingetjes. Een verhoogde bloeddruk is een van de bekendste kwalen. Zout in of op het eten zorgt ervoor dat het lichaam meer vocht vasthoudt. Er ontstaat hierdoor meer druk op de bloedvaten in het lichaam. Het hart moet daardoor harder werken om bloed rond te pompen.

Nierziektes

Te veel zout kan ook leiden tot nierziektes. Hierover zegt het Voedingscentrum: “Wanneer je veel natrium binnenkrijgt moeten je nieren extra hard werken om dit via je urine uit je lichaam te verwijderen. Door het harde werken kunnen je nieren beschadigen”. Daarnaast kan te veel zout ook het risico op maagkanker vergroten en zorgen voor botontkalking. Wat veel mensen niet weten is dat een te veel aan zout in je lichaam ook kan zorgen voor kortademigheid.

Lees ook
Zwanger bij het kerstdiner? Dit mag je wel en niet eten tijdens je zwangerschap

Minder zout eten

Wil je je levensstijl en vooral je eetpatroon omgooien? Probeer dan zo min mogelijk uit pakjes en zakjes te koken. Maak gerecht zoveel mogelijk zelf. Heb je weinig tijd of komt een kant-en-klaarmaaltijd even beter uit? Dan kun je het beste op het etiket kijken hoeveel zout in het gerecht verwerkt zit.

Laat voortaan de zoutpot staan. Vaak is het ook een gewenning. Vind je de maaltijden wat flauw proeven? Probeer dan het gerecht op smaak te brengen met (verse) kruiden of andere smaakmakers. Zo leer je naast gezonder koken ook kruiden beter kennen en waarderen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images