Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Onderzoek: We krijgen een buikje door cola light!

Onderzoek: We krijgen een buikje door cola light!

Onderzoek: We krijgen een buikje door cola light!

Ben jij een liefhebber van cola en dús cola light om zo de calorieën in gewone cola te omzeilen? Wat blijkt, dat maakt dus helemaal niets uit. Van cola light kom je namelijk net zo makkelijk aan als van gewone cola. En die calorieën, die gaan direct naar onze buik…  

Een buikje door cola light

Uit nieuw onderzoek blijkt dat frisdrank met ‘light’ erachter direct zorgt voor kilo’s om onze middel. Onderzoekers volgden tien jaar lang 749 mensen die ouder zijn dan 65 jaar. Bij de groep die elke dag cola light dronk, werd de omtrek van hun taille twee keer groter ten opzichte van de groep die normale cola dronk. De cola light-groep kreeg gemiddeld 2,11 cm erbij, en de niet-lightdrinkers slechts 0,77 cm. De mensen die af en toe cola light dronken, kregen gemiddeld 1,83 cm bij hun taille-omtrek.

Fosforzuur

Verrassend genoeg zagen de onderzoekers bij de groep die gewone frisdrank dronk geen verband met hun taille-omtrek. En dat is opvallend. Hoe kan het dat de groep lightdrinkers dikker wordt in de taille? Het antwoord is: fosforzuur. Een ingrediënt dat in light frisdrank én normale frisdrank zit.

Light is niet gezond

Het zit zo: in gewone cola en cola light zit hetzelfde fosforzuurgehalte, maar mensen drinken over het algemeen veel meer cola light omdat het de gezondere optie lijkt: nul calorieën. Die tien suikerklontjes uit een blikje cola zitten er inderdaad niet in, maar fosforzuur blijkt minstens zo ongezond als suiker. Bij light is dus niet echt sprake van een gezondere optie.

Lees ook:

 

Bron