Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Opmerkelijk: volgens onderzoek kun je het coronavirus soms vroeg herkennen aan dít lichaamsdeel

Opmerkelijk: volgens onderzoek kun je het coronavirus soms vroeg herkennen aan dít lichaamsdeel

Health
Opmerkelijk: volgens onderzoek kun je het coronavirus soms vroeg herkennen aan dít lichaamsdeel

Van koorts tot benauwdheid en hoesten: de symptomen van het coronavirus kunnen we inmiddels (helaas) wel dromen. Toch blijkt er nog een teken te zijn dat niet bij iedereen bekend is, maar wél vaak voorkomt. Aan een bepaald lichaamsdeel zou je dan ook soms al vroegtijdig kunnen herkennen dat je misschien besmet bent met COVID-19.

Symptomen coronavirus herkennen

Dat het coronavirus in vele vormen en gradaties komt, is niets nieuws. Ben je vanwege een onverklaarbare reden extreem moe de afgelopen dagen? Moet je aan de lopende band hoesten of krijg je last van koorts? Dan is het verstandig om je te laten testen. Aan dit rijtje kan volgens nieuw onderzoek – dat uitgevoerd is onder 666 patiënten -nog een ander symptoom worden toegevoegd. Velen (maar liefst 25 procent) zouden namelijk in licht of zwaardere mate last krijgen van hun mond en/of tong. Daarbij kun je denken aan ontstekingen, een verkleurde tong en wondjes in de mond.

Ontstekingsreacties

Artsen zijn niet echt verrast omdat bekend is dat het coronavirus verschillende ontstekingsreacties oproept en bloedpropjes door het lichaam kan veroorzaken. Veel dingen kunnen een ontsteking in de mond veroorzaken doordat de binnenste laag van de huid afgebroken wordt. Een open wondje kan zo makkelijk een infectie worden of pijn veroorzaken. Herpes, infecties en zweertjes zijn bekende boosdoeners, en aan dat rijtje kunnen we nu ook COVID-19 toevoegen.

Smaakverlies

Nu blijkt dat van de 666 onderzochte patiënten 25 procent last heeft van de tong in de vorm van gezwollen knobbeltjes op de tong, een geribbelde tong en een brandend gevoel. In een eerder onderzoek uit juni werd ook al een verband getrokken tussen COVID-19 en mondblaren. Het kan volgens experts een vroeg symptoom zijn van corona dat vaak gepaard met smaakverlies.

Lees ook
Ook Hester is klaar met die ‘kutcorona’: ‘Een feestje in het Vondelpark, geef die jongeren eens ongelijk’

Laat je testen

Niet erg smakelijk, maar wel waar: als je besmet bent, kan je tong eruit gaan zien als een pluizige badmat. Overigens betekent dat niet dat iedere aft en ieder bultje wijst op corona. Dat soort dingen kunnen ook ontstaan als je verandert van mondhygiëne of door antibiotica. Als je dit merkt en je hebt ook maar het lichtste vermoeden dat er misschien sprake is van een besmetting met COVID-19, ken je the drill: laat je testen en blijf daarna in ieder geval binnen tot je een negatieve uitslag hebt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Beeld: Getty Images

Shoppen is altijd een goed idee