Je bent hier: Home > Health > Déze invloed heeft het geven van borstvoeding op het risico op baarmoederkanker

Déze invloed heeft het geven van borstvoeding op het risico op baarmoederkanker

Health
Déze invloed heeft het geven van borstvoeding op het risico op baarmoederkanker

Vrouwen die hun baby borstvoeding geven, zouden minder kans hebben op baarmoederkanker. Ze zouden elf procent minder kans lopen op de ziekte dan vrouwen die wel kinderen hebben, maar geen borstvoeding geven.

Dat blijkt uit onderzoek van The American College of Obstetricians and Gynecologists. Het onderzoek bestaat uit een meta-analyse van zeventien voorgaande studies, waarin 8.981 vrouwen met baarmoederkanker werden onderzocht. De controlegroep bestond uit 17.241 vrouwen.

Invloed borstvoeding baarmoederkanker

De kans op baarmoederkanker zou nog verder verminderen door langer borstvoeding te geven. Het gunstigst is het om een borstvoedingsperiode van zes tot negen maanden aan te houden, aldus de onderzoekers. In de meeste gevallen (negentig tot 95 procent) ontstaat baarmoederkanker in het baarmoederslijmvlies, het endometrium. Deze ziekte wordt dan ook wel endometriumcarcinoom genoemd.

Oestrogeen

“Des te meer vrouwen weten hoe ze het risico op toekomstige kankerdiagnoses kunnen verminderen, des te beter”, laat hoofdonderzoeker Susan Jordan weten in een reactie aan Reuters. Het onderzoek bewijst niet dat borstvoeding helpt te beschermen tegen baarmoederkanker, maar volgens de auteurs is het wel aannemelijk. Dit komt omdat de groei van de kankercellen in de baarmoeder gestimuleerd wordt door het hormoon oestrogeen, wat onderdrukt wordt tijdens borstvoeding.

Lees ook
Wel of niet waar: zorgt HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker voor langdurige vermoeidheid?

Baarmoeder- en baarmoederhalskanker

Waar baarmoederkanker weleens mee wordt verward, is baarmoederhalskanker. Terwijl bij de eerste ziekte het humaan papillomavirus (HPV) geen rol speelt, is dat bij de tweede – die in de verbinding tussen de baarmoeder en de vagina ontstaat – wél het geval. Om dit virus te remmen kun je ervoor kiezen om een HPV-vaccinatie te nemen, iets wat niet alle meisjes – uit angst voor eventuele bijwerkingen – doen. Jammer, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op hun website, gezien baarmoederhalskanker de enige kankersoort is waartegen je jezelf met een inenting in belangrijke mate kunt beschermen. Ook volgens huisarts Edwin de Vaal is het belangrijk om je dochter te laten vaccineren tegen de ziekte. In dit artikel lees je waarom hij dat vindt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee