Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Onderzocht en bewezen: de oorzaak van die vervelende migraine

Onderzocht en bewezen: de oorzaak van die vervelende migraine

Onderzocht en bewezen: de oorzaak van die vervelende migraine

Het begint met een lichte hoofdpijn, waarna al gauw misselijkheid en lichtflitsen voor je ogen om de hoek komen kijken. De alarmbellen beginnen al te rinkelen en nog voor je goed en wel een Paracetamol hebt kunnen innemen is het feestje zonder invite al begonnen; de migraine aanval is in volle gang. Ouch.

De oplossing
Soms denk je dat het te maken heeft met moeheid, stress of andere externe factoren. Maar het kan ook zomaar eens gebeuren dat de man met de hamer zomaar komt opzetten, en dat de oorzaak ervan ver te zoeken blijft. De enige oplossing? Alle gordijnen dicht en regelrecht je bed induiken. Not so much fun, al helemaal niet als je eigenlijk een shopsessie met je vriendinnen gepland had.

giphy

Copyright: Giphy

Grootschalig onderzoek
Omdat nog altijd de werkelijke oorzaak van een migraine-aanval onduidelijk was en – belangrijker – de beste remedie ertegen, is er een grootschalig onderzoek naar gedaan. In het onderzoek werden 59.674 migrainepatiënten en 316.078 mensen die nog nooit last hadden gehad van migraine onderzocht. Het doel van deze twee groepen te onderzoeken, was kijken of er een wezenlijk verschil was tussen hen. Dit zou weer kunnen wijzen op een eventuele aanleg voor migraine.

Bloedtoevoer
De conclusie: er waren 38 DNA-verschillen tussen de migrainepatiënten en de niet-migrainepatiënten. Die DNA-verschillen hadden allemaal met hart- en bloedvaten te maken, waardoor de onderzoekers stellen dat bloedtoevoer in het lichaam een hele grote rol speelt bij het wel of niet krijgen van migraine.

Stappen zetten
Met dit onderzoek is er helaas geen pilletje uitgevonden waarmee alles opgelost is, maar wat wél naar voren is gekomen is dat migraine in verband staat met je bloedhuishouding. Wanneer je weet wat er daar misgaat, kun je veel gerichtere stappen zetten om die migraine-aanvallen aan te pakken. De onderzoekers zijn dan ook erg positief over de uitkomst van het onderzoek. To be continued..!

Bron: ELLE

Lees ook: