Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Oma’s kebab met Turks brood

Oma’s kebab met Turks brood

Oma’s kebab met Turks brood

Sam is op vakantie dus deze week helaas geen recept van Sam. Ik neem het voor vandaag even op mij om iets lekkers neer te zetten.

Het is best lastig om met iets origineels te komen aangezien jullie al heel veel is voorgeschoteld door Sam. Toch heb ik iets gevonden dat al jaren in mijn familie wordt gemaakt.

Smeken om Turks
Steeds als ik samen met klasgenoten, vrienden of collega’s ga eten, wordt er bij mij aangedrongen om Turks te koken. Met smekende ogen kijken zij mij aan alsof ze nog nooit iets anders dan boerenkool hebben gehad. Zo ook vandaag. Vanavond gaan we met zijn allen eten en Mellanie heeft haar zinnen gezet op Turks. “Alsof Turks zo speciaal is,” dacht ik. Blijkbaar is dat wel het geval.

Mam helpt mij
Even diep terugdenkend aan hoe mij oma en tantes dat ook al weer deden, kwamen er een aantal receptjes in mij op. Als wij in Turkije zijn, sta ik samen met mijn moeder in de keuken. Niet per se omdat ik koken zo leuk vind maar meer omdat ik lekker wil eten. Ik neem er meestal de tijd voor en mijn moeder vindt dat prima.
Veel Turken zweren bij Turkse ingrediënten en ik geef toe dat die een gerecht ook echt uniek maken. Ik ben er anderzijds wel van overtuigd dat je in Nederland ook een heel eind komt als je Turkse gerechten wil maken. Turkse winkels zijn tegenwoordig overal te vinden en zelfs in Nederlandse supermarkten vind je eigenlijk alles wel.

Een van het meest bekende dingen uit Turkije is kebab. In de zomer een perfecte hap voor op de barbecue. Ik hoop dat je het lekker vindt Mellanie!

Oma’s kebab met Turks brood (3-4 personen)
Met verse mint-yoghurtsaus (cacik)

Nodig

 • 1 rode paprika (of 2 eetlepels paprika puree)
 • 1 rode ui
 • 600 gram runder- of lamsgehakt
 • Een halve eetlepel komijnpoeder
 • Een halve eetlepel gemalen rode peper
 • Verse peterselie (paar takjes)
 • Verse mint (half bosje)
 • Turks brood of pita’s
 • 1 bakje (300-500 gram) dikke yoghurt of kwark (of Turkse/Griekse Yoghurt)
 • 1 komkommer
 • 3 teentjes knoflook
 • Zout & peper
 • Snufje kaneel (1 theelepel)
 • Olijfolie

Maken
1.    Snij de ui, peterselie en de paprika zo fijn mogelijk en doe ze samen met het gehakt in een kom.
2.    Voeg de komijn, rode peper, kaneel, zout en peper toe.
3.    Kneed het gehakt ruim een kwartier goed door totdat het gehaktmengsel glad is. Voeg eventueel een ei toe als het gehakt te droog is/uit elkaar valt of wat paneermeel als het te nattig is.
4.    Kneed de kebab van het gehaktmengsel. Je kunt het om een spies heen boetseren voor op de barbecue of een soort langwerpige gehaktballetjes van draaien voor in de grill- of koekenpan.
5.    Laat het vlees even rusten.
6.    Snij de mint zo fijn mogelijk of gooi het in de blender/staafmixer. Meng de yoghurt met de mint (kan ook in de blender of met de staafmixer, hier krijg je een mooi lichtgroen sausje van).
7.    Pers de knoflookteentjes en rasp de komkommer en voeg deze toe aan het yoghurtmengsel.
8.    Dek het yoghurtmengsel (cacik) af en plaats het in de koelkast.
9.    Bak of grill de kebabs totdat ze donkerbruin zijn van buiten en gaar van binnen. (5-10 min)
10.    Snij het brood in parten (Je kunt ze even krokant grillen op de barbecue)
11.    Stop zoveel kebab als je zelf wilt in het broodje en overgiet het met de cacik. Misschien een uienringetje en wat salade.

Vanavond maar eens zien of het in de smaak valt!

CC foto: fugzu