Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Oh no: kerstmuziek is slecht voor je mentale gezondheid

Oh no: kerstmuziek is slecht voor je mentale gezondheid

Oh no: kerstmuziek is slecht voor je mentale gezondheid

‘All I want for Christmas is youuuu..’ Nu het november is, ‘mag’ eindelijk de kerstmuziek aan op het hoogste volume. Toch blijkt uit onderzoek dat deze deuntjes niet zo goed zijn voor je mentale gezondheid.

Lees ook: Kerstboom: voor of na 5 december?

En dat is nieuws waar we nu nét niet blij van worden. Maar waar het door komt is het volgende: doordat je al vroeg begint met het luisteren van deze feestelijke melodieën, kom je bloot te staan aan het ‘mere exposure effect‘. Muziek psychologie onderzoeker, Dr. Victoria Williamson, ziet hierin een U-vormige relatie tussen het aantal keren dat we muziek horen die we leuk vinden en onze reactie daarop.

Afkeer
Wat wil dat zeggen? Nou, de eerste keer dat je dus kerstmuziek hoort, maakt het je nog holly and jolly. Maar hoe vaker je dezelfde playlist ter gehore krijgt, hoe meer het op je zenuwen gaat werken. ‘Iedereen die in de kerstvakantie in een kerstwinkel heeft gewerkt, weet waar ik het over heb,’ vertelt Williamson. Ook klinisch psycholoog Linda Blair ondersteunt dit argument: ‘Mensen die met Kerstmis in een winkel werken, moeten proberen deze muziek langs zich heen te laten gaan. Want als dat niet het geval is, kun je je echt nergens anders meer op focussen.’ Ze gaat zelfs nog een stapje verder door te zeggen dat je anders al je energie kwijt bent aan krampachtig niet horen van deze muziek, waardoor je geen puf meer hebt voor iets anders. Dus als je al helemaal klaar zit met je feestelijke afspeellijst, probeer het dan wel in te perken: zo heb je er met kerst óók nog plezier van.

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome

Bron: HelloGiggles | Beeld: Giphy