Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > OEI: blijkbaar word je niet gelukkiger door te glimlachen

OEI: blijkbaar word je niet gelukkiger door te glimlachen

OEI: blijkbaar word je niet gelukkiger door te glimlachen

Een nieuwe studie toont aan dat je toch niet gelukkiger wordt door te glimlachen. Volgens onderzoeksleider Eric-Jan Wagenmakers zou het glimlacheffect pure nonsens zijn. 

Glimlacheffect
In 1988 onderzocht de Duitse psycholoog Fritz Strack het glimlacheffect. Een aantal deelnemers moest toen een potlood horizontaal tussen hun tanden steken zodat hun mond een glimlach vormde. De anderen moesten met een pruilgezicht het potlood tussen de lippen steken.

Conclusie
Nadien liet hij de deelnemers verschillende cartoons zien. Diegenen met een glimlach vonden de cartoons effectief grappiger dan de deelnemers met een pruillip. Conclusie: je gelaatsuitdrukking kan je humeur bepalen. En deze theorie hebben wij jarenlang geloofd.

Allemaal nep
De theorie blijkt helemaal niet te kloppen. Strack wilde zelf een nieuw onderzoek. Zijn experiment werd bij 17 laboratoria opnieuw onderzocht. Dat gebeurde in de Verenigde Staten, China en Europa. In geen van de laboratoria ging de vrolijkheid omhoog. Strack zou heel verrast zijn met de uitkomst. Hij is ondertussen al 65 jaar en denkt dat er technisch iets mis is gelopen. Maar bijna niemand gelooft hem nog.

Bron: Volkskrant.nl

Lees ook: