Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Nies jij belachelijk hard? Dit zegt het (verrassend genoeg) over je persoonlijkheid

Nies jij belachelijk hard? Dit zegt het (verrassend genoeg) over je persoonlijkheid

Nies jij belachelijk hard? Dit zegt het (verrassend genoeg) over je persoonlijkheid

Een nies is een reflex van je hersenen op een prikkeling van het neusslijmvlies. Deze reactie is niet tegen te houden. Sommige mensen niezen op een ingetogen en schattige manier, maar anderen maken hier een hele show van. Dit betekent het als je met veel geluid niest.

Hard niezen persoonlijkheid

De Amerikaanse neuroloog en psychiater Alan Hirsch deed onderzoek naar het verband tussen niezen en de persoonlijkheid van een mens. Hij stelde vast dat harde niezers extraverter zijn van zachte niezers. Dus, kan iedereen in jouw omgeving meegenieten wanneer je niest? Grote kans dat je in het echte leven ook iets uitbundiger en luidruchtiger bent.

Onderzoek

Om dit onderzoek te bevestigen deed Quest een dubbelcheck. In samenwerking met psycholoog Joris Lammers van de Universität zu Köln, werd er een enquête gemaakt. Deze werd door maar liefst 1558 mensen ingevuld. En wat bleek? Het verband tussen hard niezen en extraversie was overduidelijk. Maar, direct deze conclusie trekken is volgens Joris niet mogelijk. De deelnemers van de enquête keken voornamelijk naar zichzelf en gaven aan hoe zij hun eigen gedrag zien. Lammers vertelt: “De testdeelnemers hebben nu zelf de antwoorden gegeven. De uitkomsten zouden preciezer zijn als we ook in decibellen kunnen meten hoe hard ze niezen.” Interessant, toch?

Lees ook
Eerste hulp bij hooikoorts: maak je huis hooikoortsproof met deze 5 simpele stappen

Wist je dat..?

Zo’n gevolgonderzoek is nog helemaal niet zo’n slecht idee. Hoe hard je niest, hangt namelijk ook af van je longcapaciteit. Want hoe meer lucht je inademt, hoe harder de nies. Daar hoef je niet per se extravert voor te zijn. Daarnaast nies je anders op openbaren plekken dan wanneer je alleen bent. Logisch, in de stiltecoupé wil je net liefst niemand tot last zijn. Dit onderzocht de Amerikaanse lichaamstaalexpert Patti Woods onder 547 mensen. Bij 47 procent van de deelnemers spookte de gedachte ‘hopelijk ben ik niemand tot last geweest’ door hun hoofd nadat ze hadden geniest.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Quest, &C | Beeld: Unsplash