Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Nieuw onderzoek: koffie heeft nóg een groot gezondheidsvoordeel

Nieuw onderzoek: koffie heeft nóg een groot gezondheidsvoordeel

Nieuw onderzoek: koffie heeft nóg een groot gezondheidsvoordeel

Over hoe gezond koffie nou precies is, lopen de meningen nogal uiteen. Feit is wel dat, tenzij je er een frozen latte met volvette slagroom en hazelnootsiroop van maakt, een kop koffie wel degelijk een gezondheidsvoordeel kan zijn. Onderzoekers ontdekten recentelijk nog meer nieuwe voordelen. 

Koffie gezondheidsvoordeel

Want wat blijkt: koffie blijkt de kans op een leveraandoening te verkleinen. Mensen die dagelijks koffie drinken, verkleinen de kans op het ontwikkelen van zo’n aandoening en er aan te overlijden. De cijfers liegen er in ieder geval niet om. In vergelijking met niet-koffiedrinkers, lopen koffiedrinkers 21% minder risico op een chronische leveraandoening. Als ze toch problemen met hun lever krijgen, is de kans dat koffiedrinkers daaraan sterven aanzienlijk minder groot.

Preventieve behandeling

Het onderzoek werd gedaan onder 495.000 mensen in Engeland. In een tijdspanne van tien jaar werd bijgehouden welke mensen een leveraandoening ontwikkelden en wie niet. “Koffie is wijd verkrijgbaar. De voordelen die we zien in het onderzoek betekenen dat koffie potentieel een preventieve behandeling kan zijn tegen leverziekten”, schrijven de onderzoekers.

Polyfenolen

Overigens maakt het wel een verschil wat voor koffie je dan drinkt. De voordelen zijn groter bij gemalen koffie dan instant koffie, bijvoorbeeld. Gemalen koffie heeft een grotere hoeveelheid cafestol en kahweol: moleculen die beiden ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Maar waarom koffie dan precies zo goed is voor de lever, is voor de onderzoekers nog onduidelijk. Veel onderzoekers wijzen op polyfenolen, een groep antioxidanten die veel in koffie voor komt.

Maagzuur

Het onderzoek heeft nog wel wat mitsen en maren. Zo is het gedaan onder een dominant witte groep mensen met een hogere sociaal-economische achtergrond. Bovendien heeft koffie naast een trits voordelen ook wel wat nadelen. Zo kan koffie rommelen met je slaapritme en maagzuur opleveren.

Lees ook
Last van hooikoorts? Redding is nabij: koffie zou hét wondermiddel zijn

Het beste medicijn

Om een leveraandoening te voorkomen is gevarieerd eten, voldoende bewegen en een minimale alcoholconsumptie nog altijd het medicijn. Ook voorzichtig zijn met medicatie en medicijnen altijd alleen volgens de gebruiksaanwijzing innemen is een belangrijke factor. Probeer in ieder geval niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag (ongeveer vier koppen koffie) binnen te krijgen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Huffington Post | Beeld: Getty