Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Nederlanders zijn nog steeds het langste volk ter wereld (maar we worden kleiner)

Nederlanders zijn nog steeds het langste volk ter wereld (maar we worden kleiner)

Nederlanders zijn nog steeds het langste volk ter wereld (maar we worden kleiner)

Nederland is grootleverancier van een trits topmodellen, en dat is geen toeval. Die lange stelten en ledematen zitten namelijk in ons bloed. Uit onderzoek blijkt opnieuw dat ons kleine landje heel groot is in eh… mensen. We zijn weer het langste volk ter wereld. 

Krimpen

Die conclusie trekt het CBS uit gegevens van de GGD en het RIVM. Er is alleen één maar: we krimpen. Het onderzoeksbureau keek naar de zelfrapportages van 719.000 mensen. Per geboortejaar werd de lengte van de gemiddelde 19-jarige geschat.

Zo ontdekten onderzoekers dat we tot 1980 flink in de groei zaten. Mannen in 1930 werden nog ‘maar’ 175,6 centimeter. Vijftig jaar later kunnen we daar 8,3 centimeter bij optellen. In datzelfde tijdsbestek maakten vrouwen een groeispurt van 165,4 naar 170,7 centimeter. In de generaties na de jaren tachtig nam die groeispurt af.

Groei gestagneerd

Volgens het CBS heeft dat te maken met de komst van minder lange bevolkingsgroepen in Nederland en de daarna in Nederland geboren kinderen. Maar ook onder kinderen wiens ouders- en voorouders in Nederland werden geboren, stagneerde de groei.

Limburgers zijn het kleinst

Desalniettemin prijken Nederlanders qua lengte nog steeds op eenzame hoogte. In 2020 was 1 op de 5 mannen ruim 190 centimeter lang. Van de vrouwen die in 1980 werden geboren, haalde maar liefst 1 op de 10 de 180 centimeter. Onder de jongere generatie vrouwen loopt het aantal centimeters wel wat terug.

Nog zo opmerkelijk: Friezen zijn beduidend groter dan zuiderlingen en dat is al decennialang zo. Een jonge Fries is al gauw 3 tot 5 centimeter langer dan een Limburger. Limburgers zijn dan ook de kortsten van het land, gevolgd door de Brabanders en Zeeuwen. Groningers, Friezen, Drenten en Overijsselaren zijn het langst. Zou er dan toch iets in ’t water zitten?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty