Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Naomi vertelt over haar burn-out

Naomi vertelt over haar burn-out

Naomi vertelt over haar burn-out

“In het begin werd ik niet serieus genomen.”
Ruim anderhalf jaar geleden moest ze stoppen met werken vanwege een burn-out.

Naomi Mulder (27 jaar) woont in Rotterdam en heeft een relatie met Albert. Het heeft een tijd geduurd voordat ze hier weer bovenop was en ook nu nog is het zoeken naar de juiste balans op het werk en thuis. Lees het openhartige verhaal van Naomi.

Anderhalf jaar geleden heb je thuis gezeten met een burn-out. Je had een leuke maar ook erg drukke baan als accountmanager bij een uitgeverij. Waar is het volgens jou mis gegaan?
Om heel eerlijk te zijn weet ik dat nog steeds niet precies. Maar in ieder geval lag het aan een paar dingen. Ik ben van nature niet assertief genoeg. Ik was net afgestudeerd en kon vrijwel meteen als account-manager aan de slag. Dat was voor mij helemaal geweldig en ik had het ook erg naar mijn zin. Helaas kreeg ons bedrijf te kampen met een reorganisatie waardoor een hoop collega’s weg moesten. Maar het werk moest gewoon gedaan worden. Ik was van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig met mijn werk en nam het ook regelmatig mee naar huis. Daarnaast lag mijn vader toen in het ziekenhuis waar ik mij ook erg druk over maakte.

Hoe kwam je erachter dat er meer aan de hand was? Welke klachten had je?
Het begon eigenlijk met hoofdpijn. Ik had soms wel 3 weken lang iedere dag hoofdpijn. Slecht slapen, erg moe, slechte concentratie, minimaal 2 keer per dag huilen om niks, staren naar mijn computer… Ook begon ik heel erg af te vallen waardoor ik weer veel last van duizeligheid kreeg.

Hoe reageerden jouw familie en vrienden?
Mijn ouders die begrepen het niet echt. Ik kreeg in eerste instantie toch te horen dat ik nog jong was en dat ik misschien te laat naar bed ging of slecht at. Nee, ik werd in het begin niet serieus genomen. Toen de klachten aanhielden, werd ik gelukkig ook door hun gesteund. Mijn vriend daarentegen is al die tijd een goede steun geweest. Want geloof me het is zeker niet makkelijk voor een partner! Gelukkig zijn mijn vrienden heel begripvol en ook een grote steun, ze namen het me niet kwalijk als ik voor de 5e keer een afspraak afzegde.

Hoe gingen ze er op je werk mee om?
In eerste instantie was ik zelf erg onzeker en gingen er vragen in mij om als: ‘wat zullen ze nu van me denken’, en ‘heb ik te vroeg opgegeven?’ Maar dat zijn inderdaad je eigen gedachten. Ik kwam erachter dat mijn collega’s er helemaal niet negatief over dachten. Ook zij waren erg begripvol en steunden mij met lieve mailtjes en kaartjes.

Wat heeft jou geholpen om er weer bovenop te komen?
De mensen om me heen die samen met mij vechten om het geluk, de rust en mijn gezondheid weer terug te vinden.

Welke les heb je geleerd van jouw burn-out?
Dat het ook mij kan overkomen. Maar dat het eenmalig is, want uiteindelijk kom je er sterker uit en weet je je grenzen beter te stellen.

Wat zou je anderen met een burn-out willen adviseren?
Het is heel belangrijk voor je herstelproces om het te accepteren en dat is heel moeilijk. Pas als je het geaccepteerd hebt, kun je herstellen. Voor een burn-out staat helaas geen tijd. Bij de één duurt het 3 maanden terwijl een ander er 3 jaar mee bezig is. Luister dus goed naar je lichaam!

Inmiddels ben je weer aan het werk en met veel plezier. Sta je anders in het werk?
Jazeker, het is heel moeilijk voor mij geweest maar ook ik kan nu eerlijk tegen mijn collega’s zeggen dat ik ergens niet aan toe kom. Het woord nee staat nu gelukkig ook in mijn woordenboek. Ook houd ik nu prive en zakelijk gescheiden. Voordat ik ziek werd, had ik het dag en nacht over mijn werk en was ik er altijd mee bezig. Nu probeer ik mijn werk toch uit mijn hoofd te zetten als ik van mijn werk in de auto naar huis stap.

Lukt het je nu om grenzen te stellen?
Het lukt niet altijd, maar het is een goede tip om met een agenda te leven. En ik probeer per dag niet meer dan 2 of 3 dingen te doen. Je moet ook niet bang zijn om een afspraak af te zeggen, de mensen om je heen begrijpen het beter dan je denkt. Ik probeer alleen de dingen te doen die ik ook echt wil doen. Dingen tegen je zin doen, kost alleen maar extra energie!

Hoe zie je de toekomst?
Positief! Ik verwacht in het nieuwe jaar weer 100% aan het werk te zijn! Ook denk ik dat als ik er weer helemaal bovenop ben het mij niet meer zal overkomen. Het afgelopen anderhalf jaar is zwaar geweest, maar ik denk dat de toekomst er rooskleuriger uit gaat zien.