Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Nachtmodus aan: zorgt deze functie echt voor een betere nachtrust?

Nachtmodus aan: zorgt deze functie echt voor een betere nachtrust?

Nachtmodus aan: zorgt deze functie echt voor een betere nachtrust?

Minder fel licht op je telefoon zou moeten helpen om je beter voor te bereiden op het slapengaan. En als je er regelmatig gebruik van maakt, is de kans groot dat je smartphone het vanaf een bepaald tijdstip automatisch voor je instelt. Maar zorgt de nachtmodus nu echt voor een betere nachtrust?

Een onderzoek van het Rensselear Polytechnic Institute laat zien dat de stand niet zo veel verschil maakt. Zowel de felle blauwe, als de zwakkere lichtstand hebben precies dezelfde invloed op de aanmaak van melatonine. Wanneer je dus statistisch gezien naar de uitkomst kijkt, “biedt de nachtmodus geen voordeel voor onze nachtrust”, legt Mariana Figueiro, een van de hoofdonderzoekers van de studie, uit.

Lees ook
O help: deze telefoons worden in 2020 niet meer ondersteund door WhatsApp

Placebo

Waarom voelt het dan toch soms alsof het werkt? Dat heeft alles te maken met het placebo-effect. Zodra jij gelooft dat de nachtmodus helpt om sneller in slaap te vallen, zal dat uiteindelijk ook zo zijn. Figueiro: “De gedachte dat het helpt, vergroot de kans dat het ook effectief werkt.” Toch blijft je smartphone op tijd wegleggen voor het slapen alsnog de beste oplossing, omdat je hersenen anders blootgesteld worden aan een stroom fotonen. Deze vertellen je hersenen dat je wakker moet blijven, en laten we dat nu nét niet willen. Toch maar uit de slaapkamer bannen dus dat ding…

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be | Beeld: Shutterstock