Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Tóch nieuw, ‘dringend’ advies voor Nederlanders: ‘Draag per direct mondkapje in alle openbare ruimtes’

Tóch nieuw, ‘dringend’ advies voor Nederlanders: ‘Draag per direct mondkapje in alle openbare ruimtes’

Health
Tóch nieuw, ‘dringend’ advies voor Nederlanders: ‘Draag per direct mondkapje in alle openbare ruimtes’

Er wordt al dagen over gesteggeld, meer eenheid en duidelijkheid over het al dan niet verplichten van mondkapjes in Nederland. Zojuist is daar gehoor aan gegeven. In de Tweede Kamer heeft premier Mark Rutte vanmiddag uitgesproken dat alle Nederlanders per direct dringend worden verzocht een mondkapje te dragen in publieke ruimtes.

Niet verplicht, wel gewenst

Veel partijen hadden om een landelijke richtlijn gevraagd. Het dragen van de mondkapjes verplichten, gaat het kabinet te ver. Mede omdat dat juridisch lastig is. Het thuiswerken en het niet-handenschudden zijn ook niet verplicht, maar dringende adviezen. Het kabinet moet de precieze mondkapjesregeling nog uitwerken.

Run op mondkapjes

Nog voordat het nieuwe advies bekendgemaakt werd, bleek al dat er sinds de laatste persconferentie afgelopen maandag een behoorlijke stijging in de vraag naar mondkapjes is ontstaan. Dat hebben Kruidvat, bol.com en Etos desgevraagd weten aan NU.nl. De verkoop van mondkapjes is bij die winkels sterk toegenomen.

Enorme stijging

Zo verkocht webwinkel bol.com op maandag en dinsdag alleen al 45 procent meer mondkapjes dan in de hele vorige week. Opvallend is dat de verkoop van mondkapjes vorige week ook al vrij hoog lag, namelijk 85 procent hoger dan de week daarvoor. Kruidvat laat weten dat het sinds de persconferentie ongeveer 50 procent meer mondkapjes verkoopt dan in de periode hiervoor.

Is er voldoende voorraad?

“De vraag is zeker hoger, maar we hebben gelukkig nog voldoende mondkapjes op voorraad”, zegt een woordvoerder van Kruidvat. Etos geeft ook aan “een verhoogde voorraad” in de winkels te hebben. “En we zorgen dat ons distributiecentrum goed bevoorraad blijft”, aldus de drogist.

Herbruikbare exemplaren gewild

Opvallend is verder dat bol.com ziet dat steeds meer mensen voor herbruikbare mondkapjes kiezen. Op dit moment koopt 58 procent van de klanten daar wasbare mondkapjes, de rest kiest voor modellen die na gebruik de prullenbak in moeten.

Lees ook
Lockdown-lichtpuntjes: kabinet versoepelt maatregelen, kappers en terrassen (bijna) weer open

Zelf aan de knutsel

Voor wie niet wil kopen of misgrijpt in de (online) winkel; je kunt ook in een poep en een scheet zelf een masker fabriceren. Zélfs zonder achter de naaimachine te kruipen. We snorden drie verschillende manieren op – de één nog simpeler dan de andere – waarbij je met wat elastiekjes, een sjaaltje en zelfs een sok al een masker in elkaar flanst.

Het sok-masker (gebruik het hele paar en je kunt meteen twinnen met je partner):

Met haarelastiekjes:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Snel, makkelijk, goedkoop en handig. Ja toch niet dan? #nosewfacemask

Een bericht gedeeld door Gwen van Poorten (@gwenvanpoorten) op

En oké, ééntje waarbij je een heel klein beetje moet naaien.
Voor wie er zin in heeft: het masker mét verwisselbaar ‘filter’-vakje:

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee