Je bent hier: Home > Health > Good to know: op dit moment van de dag verbrand je de meeste calorieën

Good to know: op dit moment van de dag verbrand je de meeste calorieën

Health
Good to know: op dit moment van de dag verbrand je de meeste calorieën

In aanloop naar de zomer zijn er velen onder ons die een kilootje kwijt willen, maar gewicht verliezen is niet de gemakkelijkste opgave. Hang je meerdere keren per week in de sportschool en eet je gezond, maar wil het maar niet vlotten? Het moment waarop je de grootste maaltijd van de dag eet, blijkt nu óók een grote rol te spelen.

Lees ook: Au: vanaf deze leeftijd wordt afvallen een stuk lastiger

Ontbijt en lunch je licht, en neem je juist in de avond een stevige maaltijd? Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum blijkt dat je deze routine beter zou kunnen omdraaien. In de ochtend zou het lichaam namelijk meer calorieën verbranden dan later op de dag.

Twee soorten vetweefsel

Endocrinoloog Patrick Rensen van het LUMC legt aan NOS uit dat het te maken heeft met twee soorten vetweefsel. Wit vetweefsel dat glucose en vet opslaat in je lichaam, en bruin vetweefsel dat glucose en vet omzet in je lichaam om je lichaamstemperatuur op peil te houden. ‘Daarmee verbrand je dus calorieën’, zegt hij. En dat bruine vetweefsel is vooral ’s ochtends actief; in de loop van de dag neemt de activiteit langzaamaan weer af. ‘Zonlicht zorgt ervoor dat het bruine vetweefsel wordt geactiveerd.’

Opgeslagen

In de ochtend verbrandt je lichaam de meeste calorieën en dus kun je er beter voor zorgen dat je de meeste calorieën in de ochtend naar binnen werkt. Van de voeding die je in de avond binnenkrijgt, worden de meeste calorieën opgeslagen.

Niet overdrijven

Helaas betekent het niet dat je mag ontbijten met taarten, pizzapunten en drie zakken chips; de verbranding gaat namelijk niet supersnel. In totaal mag je als vrouw zo’n 1.500 tot 2.000 calorieën tot je nemen, en hoe meer je hiervan ’s ochtends eet, hoe meer je ervan zal verbranden. Rensen: ‘Vanzelfsprekend maakt het ook uit wát je eet.’

Bron: Margriet.nl | Beeld: iStock

Shop de leukste jurkjes: