Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Moet zonnebrandcrème gratis worden?

Moet zonnebrandcrème gratis worden?

Moet zonnebrandcrème gratis worden?

Met het grauwe weer van vandaag is zonnebrandcrème waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt. Toch is het heel belangrijk om het altijd in huis te hebben. Dermatoloog Jorrit Terra van het UMCG in Groningen pleit zelfs voor gratis zonnebrand.

Gratis? Jazeker. De dermatoloog voorspelt dat het aantal huidkankerpatiënten de komende tien jaar zal verdubbelen. Het aantal mensen met huidkanker is in 20 jaar meer dan verdrievoudigd, van 17.000 tot 53.000 per jaar. Melanoom is de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Daarbij ontstaan kwaadaardige gezwellen uit moedervlekken of pigmentvlekken. Jaarlijks gaan er ongeveer duizend mensen aan dood.

Het idee van Terra om zonnebrand te laten subsidiëren door de overheid is lang niet zo gek: in sommige stranden in de Verenigde Staten kunnen badgasten gebruikmaken van pompjes met zonnebrandcrème.

In Australië smeren de leraren hun scholieren voor het buitenspelen zelfs even in. Terra zou dat in Nederland ook graag zien gebeuren. Dan moet er overigens wel behoorlijk wat tijd voor uitgetrokken worden: volgens de dermatoloog moet je per insmeerbeurt een derde van het flesje gebruiken. “Dat haalt natuurlijk niemand, maar dat is wel de hoeveelheid waar de tests op zijn gebaseerd. Twee milligram per vierkante centimeter,” aldus de dermatoloog.

Ieks, wij hopen alvast dat het Terra’s voorstel wordt opgepikt, want we zullen dus stevig moeten inslaan.

Lees ook:

Bron: De Telegraaf