Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Moeite met vroeg opstaan? Dat is de schuld van je genen

Moeite met vroeg opstaan? Dat is de schuld van je genen

Moeite met vroeg opstaan? Dat is de schuld van je genen

Elke ochtend als de wekker gaat, ben je echt nog niet klaar voor de dag. Je snapt dan ook niet hoe ochtendmensen het doen: ’s morgens ben je gewoon niet te genieten. Maar het is niet jouw fout: deze struggle met vroeg uit bed komen blijkt in je genen te zitten.

Lees ook: Alvast voor morgenvroeg: zó laat kun je het beste ontbijten

Het ligt dus niet aan je slaappatroon of dat je weer te laat onder de wol bent gekropen. Het zit namelijk zo: uit onderzoek gepubliceerd in Cell blijkt dat de proefpersonen die laat opbleven en moeite hadden om ’s ochtends uit bet te komen, een genetische mutatie hebben in hun biologische klok. Say what?! Hierdoor wordt hun biologische klok die het slaappatroon reguleert vertraagt. Deze verandering vindt plaats in het gen CRY1 en daardoor zijn dragers gemiddeld 2 tot 2,5 later wakker dan de rest zónder deze afwijking. Jouw foute slaapritme ligt dus niet aan jezelf, maar aan deze mutatie. Onderzoeker Alina Patke legt uit: ‘Dragers van de mutatie hebben langere dagen dan ze krijgen van de planeet, dus zijn ze eigenlijk hun hele leven aan het inhalen.’

Veel voorkomend
Dit foutje in de genen komt veelvuldig voor. Het is wel de eerste keer dat er een link wordt gelegd tussen een genmutatie en een slaapstoornis. Het gaat dan ook maar om een klein foutje, want slechts één letter in de genetische instructies is hierbij verkeerd. Eén op de 75 mensen van Europese komaf heeft hier last van. Maar dat wil niet zeggen dat je alles maar kan wijten aan je ‘foute’ genen. De biologische klok kan wel degelijk gestuurd worden door een slaapschema aan te houden. Je moet er alleen nét iets harder voor werken.

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome

Bron: Tonic vice | Beeld: Shutterstock