Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Stel wil miskraam bespreekbaar maken met foto’s van vruchtje: ‘Het lag intact in de wc’

Stel wil miskraam bespreekbaar maken met foto’s van vruchtje: ‘Het lag intact in de wc’

Stel wil miskraam bespreekbaar maken met foto’s van vruchtje: ‘Het lag intact in de wc’

Als je in de eerste zestien weken van je zwangerschap je kindje verliest, spreek je van een miskraam. Helaas bestaat de kans erop bij iedere zwangerschap, maar blijft het een lastig onderwerp om over te praten. Daar willen Myrthe (33) en Jeroen (40) een einde aan maken. ‘Het lijkt alsof er eerst een andere aanleiding nodig is om erover te spreken.’

Miskraam na negen weken

Het stel is ouders van een zoon, Finnin (2). Myrthe raakte erna opnieuw in verwachting, maar kreeg na een zwangerschap van negen weken een miskraam. Ergens voelde ze de angst al. “Ik had er geen goed gevoel bij en de vitaliteitsecho werd vervroegd. Daarop was een kloppend hartje te zien”, vertelt ze aan RTL Nieuws. “Maar niet lang daarna kreeg ik helderrood bloedverlies dat snel toenam. Toen wist ik: dit is niet goed.”

Intact in de wc

Jeroen was bij haar toen het gebeurde. “Het is maar zo’n vijf meter van de bank naar de wc, maar het voelde als een marathon toen ik erheen liep”, vertelt hij aan de website. “Daar stond ze, met het vruchtje in haar handen.” Myrthe vertelt het meteen te voelen toen ze ging zitten. “Dit is het. Het lag intact in de wc. Een helder zakje, met daarin kleine handjes, voetjes en oogjes.” Jeroen: “Je kon de vingertjes bijna tellen.”

Foto’s van vruchtje

Het stel wilde een fotograaf bij de geboorte hebben van dit kindje, maar in plaats daarvan besloten Myrthe en Jeroen de fotograaf te vragen om foto’s te maken van het vruchtje. Myrthe had het in de koelkast bewaard, zodat ze het later ook een plekje konden geven. Jeroen is blij dat ze foto’s hebben van dit moment in hun leven. “We zijn heel dankbaar voor de foto’s. Het is fijn dat je toch even terug kan kijken”, vertelt hij. “Anders is het bijna alsof het er nooit was”, vult zijn partner aan.

Lees ook
Rens Kroes open over miskraam van tweeling: ‘Het voelde al een tijdje niet goed’

Openheid als uitgangspunt

De twee hopen met hun foto’s meer openheid te creëren over miskramen en een taboe te doorbreken. “Dat het een uitgangspunt is om een zwangerschap stil te houden die eerste twaalf weken, ‘want stel het gaat mis’, impliceert dat je het ook beter stil kunt houden als het daadwerkelijk misgaat”, aldus Myrthe. “Vast niet iedereen zal de behoefte hebben om er open over te zijn. Maar ik denk dat er ook genoeg mensen zijn die net als ik zo’n groot verdriet ervaren en dat openheid in die gevallen een beter uitgangspunt zou zijn.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Beeld: iStock