Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Mindfulness: wat is het nou precies?

Mindfulness: wat is het nou precies?

Mindfulness: wat is het nou precies?

Het is tegenwoordig helemaal niet gek meer om als nuchtere Hollander op zondagmiddag naar yogales te gaan, en ook over meditatie worden de vooroordelen steeds minder. Maar de term mindfulness doet ons toch nog steeds fronsen.

Vooroordelen
De voordelen van een ontspanningsmomentje als yoga kunnen we ons nog wel indenken, en af en toe rust pakken in de hectiek van alledag is best fijn. Echt, die meditatiecursus die onze moeder goedbedoeld cadeau gaf, is prima bevallen en op stressvolle dagen maken we  nog weleens gebruik van de opgedane kennis.

Bloemetjesjurk
Goed. Mindfulness zou dus in hetzelfde straatje thuishoren. De term klink vreselijk zweverig en doet ons denken aan wijde bloemetjesjurken en wierookwalmen. Om te kijken of deze vooroordelen waar zijn, en vooral om voor eens en voor altijd duidelijk te weten wat het nou precies inhoudt, hebben wij de term tot op de bodem uitgezocht.

Buddha statue

Defenitie
De term mindfulness wordt gedefinieerd als ‘aandachtstraining’, ‘in het hier-en-nu aanwezig zijn’, ‘opmerkzaamheid zonder oordelen’ en ‘acceptatie van dat wat er is’.

Kan dat wat duidelijker?
Die termen zijn leuk en aardig, maar waarom zou je mindfulness gaan beoefenen? Het antwoord is simpel: het zou je helpen rustiger en bewuster te leven en meer ontspanning te ervaren in het dagelijks leven. De oorsprong ligt bij het boeddhisme, en er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat mindfulness ook echt werkt. Het zou helpen bij mensen met chronische pijn, hartklachten, maagdarmproblemen, angststoornissen, depressies en slaapproblemen. Ook bij mensen zonder klachten schijnt het de kwaliteit van leven te verbeteren.

Hoe dan?
Mindfulness leert je om bewust te leven en voornamelijk in het hier-en-nu te leven. Heel bewust een broodje eten, mediteren of ontzettend bewust een wandeling maken is iets wat daarbij komt kijken. Door je bewust te worden van je ademhaling, en niet continu met je gedachten van hot naar het te vliegen, zou je minder onrust ervaren en minder stressgevoelens krijgen.
In iedere stad kun je tegenwoordig wel een cursus mindfulness beoefenen, dus als je benieuwd bent, is het wellicht een aanrader om eens te proberen!

Hoe sta jij tegenover mindfulness?

Lees ook: