Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Minder vlees en kaas eten is gezonder

Minder vlees en kaas eten is gezonder

Minder vlees en kaas eten is gezonder

Vrouwen die vlees, kaas en melkproducten vervangen door plantaardige voedingsmiddelen, krijgen minder verzadigd vet binnen, terwijl de ijzerinname niet afneemt. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een onderzoek dat samen met de universiteiten van Wageningen en Groningen is uitgevoerd.

Voor de studie is specifiek naar vrouwen tussen de 19 en 30 jaar gekeken, want zij vormen een risicogroep voor te weinig ijzerinname, wat onder meer bloedarmoede kan veroorzaken.

Minder verzadigd vet
Vrouwen die alleen maar of gedeeltelijk plantaardige voedingsmiddelen namen in plaats van vlees, kaas en melkproducten, kregen minder verzadigd vet binnen. Het ging om ongeveer acht procent minder verzadigd vet bij een derde minder consumptie van vlees, kaas en melkproducten en 30 procent minder als het helemaal niet werd gegeten. Een te hoge consumptie van verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Tevens is minder vlees en kaas eten beter voor het milieu, omdat er minder grond nodig is voor de voedselproductie.

IJzer
Uit het onderzoek bleek ook dat de ijzerinname niet afnam. ‘IJzer zit ook in onder meer brood, peulvruchten en vleesvervangers. Op die manier krijg je het dus ook binnen’, zegt Matthijs van den Berg, hoofd van de afdeling preventie en voeding bij het RIVM.

Cijfers uit 2003
Van den Berg maakt wel een kanttekening bij het onderzoek. Voor het onderzoek werden cijfers uit de Voedselconsumptiepeiling van 2003 gebruikt. ‘Dat waren toen het onderzoek werd uitgevoerd de meest recente cijfers die voorhanden waren.’ In vervolgonderzoek moeten ook de effecten op andere voedingsstoffen onderzocht worden.

Bron: Nu.nl en RIVM