Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Mijn partner reageert zijn onzekerheid op mij af

Mijn partner reageert zijn onzekerheid op mij af

Mijn partner reageert zijn onzekerheid op mij af

Babara (31): Mijn man heeft moeite met zichzelf. Zo is hij erg onzeker, snel geïrriteerd en boos. Hij reageert dat alleen op mij af. Hoe ga ik hiermee om?

Ik voel me in mijn relatie erg negatief over ons terwijl dit niet altijd nodig is. Er is veel tussen ons gebeurt, zoals vaak ruzie. Mijn man reageert zijn onzekerheid op mij af, maar weet niet waarom hij het doet. Ook zegt hij dat het niets met mij te maken heeft, terwijl hij wel veel commentaar heeft op mij en wat ik doe in bijvoorbeeld het huishouden. Daardoor heb ik het gevoel dat ik op mijn tenen moet lopen. Hoe ga ik hiermee om?

Coach Karin
Je beschrijft de situatie tussen jou en je partner als gespannen – veel ruzie, irritaties. Je zegt dat je man zijn boosheid en onzekerheid op jou afreageert, kritisch op je is, en dat je daardoor het gevoel hebt op eieren te lopen. Door al die factoren voel je je negatief over jullie relatie terwijl dat niet altijd nodig is, schrijf je. Ik neem aan dat jullie ook goede tijden kennen, of in elk geval gekend hebben. Bovendien realiseer je je dat de gevoelens die je man uit niet per se over jou gaan. Dat is een mooi vertrekpunt.

Coaching
We zijn geneigd te denken dat onze emoties en gevoelens door de buitenwereld, door andere mensen, veroorzaakt worden. In werkelijkheid is die buitenwereld slechts een spiegel die ons wordt voorgehouden: zo ziet het er bij ons van binnen uit. Dat je partner boos en geïrriteerd is, heeft dus inderdaad naar alle waarschijnlijkheid weinig met jou te maken. Gelukkig realiseer je je dat. Niettemin kan het heel lastig zijn om zo regelmatig met zijn ongenoegen geconfronteerd te worden. Het zou natuurlijk mooi zijn als je man zou willen uitzoeken waarover hij dan zo boos is, en vervolgens daar mee aan de slag zou gaan. Maar dat is aan hem. Het enige waar jij invloed op hebt, is hoe je met de situatie om gaat.

Je hebt nu vaak het gevoel op je tenen te lopen. Kennelijk probeer jij je zo aan te passen, dat je zijn boosheid en kritiek zo min mogelijk oproept. Maar dat is ondoenlijk. Jij bent namelijk niet de oorzaak. Dus wat je ook doet of laat, zijn ongenoegen zal van tijd tot tijd de kop op steken zo lang hij niet weet wat er bij hem speelt of kans ziet daar beweging in te brengen.
Stop dus met je aanpassen, en vooral: stop met geloven dat jij het bent die zijn stemming veroorzaakt of beïnvloedt. Het is van hem, dus laat het ook bij hem.

Mensen die erg kritisch zijn op de buitenwereld, hebben in feite moeite met zichzelf. Wat zij in anderen veroordelen of bekritiseren, kunnen ze van zichzelf niet accepteren. In plaats van realistischer naar zichzelf te kijken en beter met hun eigen zwakke plekken om te gaan, veroordelen ze hun omgeving. Nogmaals: de omgeving spiegelt slechts hoe het er bij ons van binnen uit ziet.

Ik vraag me af of jullie het er samen over gehad hebben wat er allemaal dwars zit. Je zegt dat het over zijn eigen onzekerheid gaat – het lijkt er dus op dat je in elk geval een vermoeden hebt. Kijk of je tijd kunt maken om het er met elkaar over te hebben. Toon interesse en laat zien dat je er voor hem wilt zijn. Maar maak ook duidelijk hoe zijn kritische, geirriteerde houding je raakt.

Tips
– Als je partner kritisch en bozig is, raakt dat je, ook al weet je dat het niets met jou te maken heeft. Probeer niet om zijn boosheid te voorkomen door je in allerlei bochten te wringen. Wees gewoon jezelf, en laat je partner zien hoe het je raakt als hij zijn onvrede en onvermogen op jou afreageert.

– Maak tijd om het over jullie relatie te hebben. Waar sta je? Wat wil je van elkaar? Wat houdt je bezig? Als je voorzichtig om elkaar heen loopt, dan wordt je relatie ook minder open. Kijk eens wat je de laatste tijd allemaal niet aan elkaar verteld en met elkaar gedeeld hebt. Ook al zijn dingen soms pijnlijk, is het dan misschien toch beter om het wel ter sprake te brengen?

– Je zou met elkaar af kunnen spreken dat je elke avond voor het slapen gaan elkaar bedankt voor iets, al is het maar iets kleins. Als je daar een traditie van maakt, ga je vanzelf door de dag heen opletten wat je fijn, leuk, attent vindt aan/van de ander. Zo verleg je de focus van alleen maar het kritisch kijken of het voorzichtig met elkaar omgaan, naar juist positief kijken naar de ander.