Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Migraine: de domper op je sociale leven

Migraine: de domper op je sociale leven

Migraine: de domper op je sociale leven

Als je een bezig bijtje bent, dat zich graag onder de mensen begeeft en elke avond wel de deur uit zou willen gaan, is het noodzaak om goed in je vel te zitten. Hoe vervelend is het dan om gedwongen thuis te moeten blijven, wanneer je plots geveld wordt door een migraineaanval?

Lange nasleep
De invloed van migraine op je sociale leven is groter dan je in eerste instantie zult denken. Want uit onderzoek van GfK is gebleken dat migraine – in tegenstelling tot normale hoofdpijn – een nasleep heeft die wel tot twee dagen na de aanval merkbaar kan zijn. Bij 36 procent van de migrainepatiënten duurt de migraine langer dan twee dagen, terwijl dit bij mensen met hoofdpijn slechts bij 12 procent langer dan twee dagen is. Oftewel: je hoeft je écht geen aansteller te voelen wanneer je die leuke dinerparty aan je voorbij laat gaan, omdat je een migraineaanval voelt opkomen.

shutterstock_363729356

Schuldgevoel
Leuk is anders, dat snappen wij ook wel. En een schuldgevoel zal je vast niet onbekend in de oren klinken, wanneer je kampt met die pijnlijke migraine. Want een afspraak afzeggen is en blijft een moeilijke kwestie. Uit hetzelfde onderzoek van GfK blijkt dat de meerderheid van migrainepatiënten (68%) zich op het moment van pijnervaring genoodzaakt voelt om naar huis te gaan en zich af te zonderen. Ruim een derde (38%) voelt zich schuldig richting vrienden en familie tijdens een aanval. Vrouwen blijken dan ook vaak niet toe te geven aan de pijn, om dat vervelende schuldgevoel te vermijden.

Omdat er nog altijd veel onbegrip heerst rondom migraine, is de Migraine Week in leven geroepen, die dit jaar van 1 tot en met 7 september plaatsvond.

Over hoe het is om met hevige migraine te leven, schreef Mariëtte Baarda het indrukwekkende boek Kinderen waaien om, dat deze maand bij uitgeverij Atlas Contact verscheen. Onder andere verkrijgbaar via Bol.com