Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Midden in de nacht een appje beantwoorden? Beter van niet, zeggen slaapexperts

Midden in de nacht een appje beantwoorden? Beter van niet, zeggen slaapexperts

Midden in de nacht een appje beantwoorden? Beter van niet, zeggen slaapexperts

Je kunt van alles bedenken om te doen wanneer je s’nachts wakker wordt, maar even op je mobiel kijken is het laatste wat je zou moet doen. Ga liever even wat drinken of even een boekje lezen. 

Wekhormonen

Wanneer jij alle schaapjes al hebt geteld, een warme kop thee hebt gedronken of heerlijk warm hebt gedoucht en je nog steeds niet in slaap kunt vallen dan is het verleidelijk om even wat te bekijken op je mobiel. Dit kun je beter niet doen! Alleen het kijken naar je mobiel al kan ervoor zorgen dat je helemaal niet meer in slaap valt.

Slaapexpert James Wilson weet hier alles van en vertelt: “Als we naar werk-e-mails gaan kijken, door social media gaan scrollen of iets boeiends bekijken, zet dit ons lichaam in de dagmodus”. “Ons lichaam denkt dat we wakker willen zijn om deze taken uit te voeren, dus komen er wekhormonen vrij en die remmen ons vermogen om ons voor te bereiden op slaap”, aldus Wilson.

Blauw licht

Dus als je midden in de nacht op je telefoon kijkt, laat je je lichaam eigenlijk weten dat je wakker wilt zijn. Het is in dit geval overigens niet het blauwe licht dat slecht voor je is, maar jouw interactie met je telefoon, waardoor je lichaam denkt dat het alert moet zijn. “Wat we met onze telefoon doen heeft een veel grotere impact, dan blauw licht”, zegt de slaapexpert.

Even de tijd checken kan volgens Wilson geen kwaad, omdat dat niet zo’n grote impact heeft. Het is alleen niet verstandig om ‘lange’ handelingen te doen, zoals een appje beantwoorden. Daarmee dwing je dat jou lichaam wakker moet worden en kom je niet mee makkelijk in slaap. Een kleine handeling kan je lichaam al een trigger geven om wakker te worden. Ben je een slechte slaper of gevoelig voor blauw licht, dan moet je al helemaal uitkijken met je mobieltje. Dus zorg ervoor dat je midden in de nacht niet meer je mobiel aanraakt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Grazia | Beeld: Getty Images