Je bent hier: Home > Health > Middagdipje? Hierdoor heb je er last van

Middagdipje? Hierdoor heb je er last van

Health
Middagdipje? Hierdoor heb je er last van

Merk je ook dat je elke dag steevast rond een uur of drie begint in te kakken? Waarschijnlijk heb je last van een middagdip en dit is hoe het komt.

Lees ook: Deze roze koffie is perfect om je middagdip te verslaan

Je bent ook lang niet de enige die er in de middag nog een flinke bak koffie tegenaan moet gooien om weer een beetje wakker te worden. Het is een hele natuurlijke reactie van ons lichaam. Het dipje komt dan ook vooral voor tussen 2 en 5 uur ’s middags. Wanneer je er het meest last van hebt? Tussen een uur of 3 en 4, en het duurt dan een half uur.

Bioritme

Deze inkakker ontstaat volgens chronobiologen door ons bioritme. De eigen biologische klok van ons lichaam stuurt allerlei processen aan. En laat een hiervan nu je lichaamstemperatuur zijn: deze bepaalt ook hoe slaperig je je voelt. ’s Ochtends ben je alerter en scherper doordat je kernwarmte een beetje stijgt. In de avond daalt deze juist en geven je hersenen het slaaphormoon melatonine af. Hierdoor weet je dat het tijd is om lekker te gaan tukken.

Middag

Maar waardoor ontstaat dan dat vermoeide gevoel rond het middaguur? Volgens slaapdeskundige Michael Breus, schrijver van Beauty Sleeps, gebeurt er dan hetzelfde als rond de avond. Wel is de daling in temperatuur minder sterk, maar je lichaam heeft dan ook behoefte aan een kleine rustpauze. Of je dan ook echt moet gaan slapen? Dat niet per se. Je kunt de dip verslaan door bijvoorbeeld genoeg vezels te eten waardoor je meer energie krijgt. Al is een klein dutje natuurlijk altijd lekker.

Wil je niets meer missen van Flair? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts € 10.

Bron: Quest | Beeld: iStock

Shop de leukste jurkjes: