Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Waar rook is, is vuur: waarom menthol in tabaksproducten mogelijk volledig verboden wordt

Waar rook is, is vuur: waarom menthol in tabaksproducten mogelijk volledig verboden wordt

Waar rook is, is vuur: waarom menthol in tabaksproducten mogelijk volledig verboden wordt

Het moet volledig verboden worden om menthol te verwerken in tabaksproducten. Dat is het advies van internationale onderzoekers onder leiding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Inhaleren kun je leren (met menthol)

Momenteel is menthol in hele lage hoeveelheden die niet geproefd kunnen worden nog niet verboden, maar het vergemakkelijkt het inhaleren van rook wel.

Roken aantrekkelijker voor beginners

Door de toevoeging van een lage dosis menthol wordt roken aantrekkelijker voor jonge en beginnende rokers. De stof maakt het inhaleren immers minder scherp en prikkelend. De Europese onderzoekers zien deze conclusies wel in onafhankelijke literatuuronderzoeken terugkomen, maar stellen in hun rapport dat de tabaksindustrie zelf dit effect in eigen onderzoek naar hun producten ontkent. De onafhankelijke experts twijfelen dan ook aan de wetenschappelijke betrouwbaarheid van de onderzoeksrapporten van de industrie. Ze concluderen dat die van onvoldoende kwaliteit zijn.

Verplicht onderzoek

Fabrikanten zijn verplicht onderzoek te doen naar onder andere de schadelijke en verslavende effecten van vijftien geselecteerde toevoegingen in tabak, waaronder dus naar menthol. Maar zij nemen in hun onderzoeken verschillende relevante onafhankelijke onderzoeken niet mee in hun rapporten. Bovendien zitten er beperkingen in de onderzoeksmethoden en analyses. De Europese experts stellen dan ook dat de conclusies en aanbevelingen van de industrie niet gebruikt moeten worden om beleid op te maken.

Lees ook
Schokkende video: chirurg laat met échte longen zien welke schade roken aanricht

Stoppers

Ondanks het extreem hoge stresslevel dat het coronajaar met zich meebracht, zijn in 2020 veel meer mensen gestopt met roken dan in andere jaren. Volgens het RIVM doofde 11 procent in 2020 z’n laatste sigaret, tegen gemiddeld 3 procent in andere jaren. Dat komt naar voren in onderzoek dat het instituut deed in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De stoppers gaven de accijnsverhoging op sigaretten en shag op 1 april 2020 als belangrijkste reden. Maar ook stopten veel rokers om gezonder te leven, met de gevaren van corona in het achterhoofd.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty