Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Door deze 5 tekenen weet jij of je menstruatiecyclus normaal is

Door deze 5 tekenen weet jij of je menstruatiecyclus normaal is

Door deze 5 tekenen weet jij of je menstruatiecyclus normaal is

De meeste vrouwen zullen dit vast wel herkennen. De gesprekken met je vriendinnen onver de menstruatiecyclus. En waarschijnlijk is die van jou anders als die van je vriendin. De een heeft meer bloedverlies, de ander is maar vier dagen ongesteld. Wij vertellen je wanneer een menstruatiecyclus normaal en gezond is.

Een normale menstruatiecyclus. Hoe ziet dat er precies eruit? Even een disclaimer. Geen enkele menstruatiecyclus is ‘normaal’. Het kan veel verschillen met die van je moeder of van je vriendin, maar hier zijn een paar tekenen die er op wijzen dat je geen afwijkende menstruatiecyclus hebt.

Iedere maand feestweek

Zodra je elke maand ongesteld wordt, zit je over het algemeen wel goed. Het kan soms natuurlijk wel wat verschillen, omdat je bijvoorbeeld te weinig hebt geslapen of gestresst bent. Dan kan ervoor zorgen dat het soms misschien wat langer duurt de feestweek begint. De hele menstruatiecyclus duurt tussen de 28 en 35 dagen. Geen zorgen dus. Zelfs de wetenschap weet het niet exact. Zodra het langer duurt dan 2 maanden, voordat je ongesteld wordt is het tijd om contact op te nemen met je huisarts.

Een goed patroon

Als je de pil slikt, dan krijg je automatisch een ‘normaal’ patroon. Zodra je ermee stopt, dan kan dat patroon een beetje verschillen en duurt het even voordat die weer in het oude ritme zit. Na een tijdje komt het patroon weer terug. Het zal echt niet elke maand hetzelfde zijn, maar je herkenbare punten van de menstruatiecyclus komen weer terug. Bijvoorbeeld, eerst licht ongesteld en daarna wat heviger. Let goed op de kleur en geur. Als dat er anders uit ziet of ruikt. Dan kan het eventueel een infectie zijn. Als dat zo is, neem dan contact op met je huisarts.

Bloedverlies

Het bloedverlies is misschien nog wel het meest vervelende tijdens de menstruatie. Je moet oppassen dat je niet doorlekt en dus al het bloed opvangt. Toch is het belangrijk om te kijken hoeveel bloed je precies verliest. Ook al klinkt het apart, maar een menstruatiecup kan je daarbij helpen. Zo kun je precies zien hoeveel je verliest. De meeste vrouwen verliezen 20 tot 60 milliliter bloed, tijdens hun menstruatie. Schrik niet als het meer is bij jou, want je kan ook 70 tot 80 milliliter bloed verliezen.

Lees ook
Seksuoloog over masturberen tijdens je menstruatie: ‘Neemt de pijn weg’

De vier fasen

Je hebt vier fasen tijdens een de menstruatiecyclus. De menstruatiefase, de folliculaire fase, de ovulatie en de luttele fase. Wat houden die fases in? Tijdens de menstruatiefase zijn je oestrogeenlevel en progesteronlevel heel laag. Hierdoor kan je vermoeid, emotioneel en chagrijnig raken. Bij de folliculaire fase wordt er FSH geproduceerd. Dit is een hormoon die je eierstokken een seintje geven, dat er een nieuw eitje mag gaan rijpen. In deze periode krijg je juist meer energie. Na deze fase komt de ovulatie. Dit is de derde week van je cyclus. Het oestrogeenpeil is hoog en het hormoon die de eisprong stimuleert wordt ook meer. Tijdens de ovulatie ben je het meest vruchtbaar. De luttele fase is de laatste fase en ook meteen de langste fase. In deze periode heeft de eisprong plaatsgevonden en heb je weer wat minder energie.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Beautify | beeld: GettyImages