Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit kunnen de medische oorzaken zijn van winderigheid

Dit kunnen de medische oorzaken zijn van winderigheid

Dit kunnen de medische oorzaken zijn van winderigheid

Gemiddeld laat een mens dagelijks tien tot twintig scheten. Niks om je voor te schamen. Ook zijn er mensen die gevoelige darmen hebben en dus veel meer last hebben van winderigheid. Maar hoe komt dat? Dokter Rutger legt uit wat de medische oorzaken kunnen zijn.

Overmatige winderigheid

De scheten die je laat bestaan uit een combinatie van van zuurstof en stikstof, koolstof en methaan. Er wordt pas gesproken van overmatige winderigheid, wanneer je dagelijks gemiddeld 25 tot 28 scheten laat. Schrik niet, dit hoeft niet gelijk te betekenen dat er iets ergs aan de hand is. De een heeft eenmaal nou meer lucht in zijn of haar darmen dan de ander. Ook kan het zijn dat de oorzaak van de winderigheid in je darmen ligt bij hetgeen wat je hebt gegeten. Bonen en andere peulvruchten zijn daar voorbeelden van.

Lees ook
Luister naar je lichaam: zó weet je dat je teveel ijzer binnenkrijgt

Gewichtsverlies of diarree

Trek aan de bel als je merkt dat je naast de winderigheid nog meer klachten ervaar, zoals gewichtsverlies of diarree. “In dat geval kan het wijzen op een medische aandoening zoals galstenen, prikkelbare darmen, chronische darmziekten, obstipatie, Coeliakie, lactose-intolerantie of parasieten”, let dokter Rutger uit.

Heb jij vaak last van winderigheid?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images