Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Happy de preppy: zo maak je bloemkool op z’n Indiaas met rijst

Happy de preppy: zo maak je bloemkool op z’n Indiaas met rijst

Happy de preppy: zo maak je bloemkool op z’n Indiaas met rijst

Als je voor de hele week vooruit kookt, sta je één keer uitgebreid in de keuken en wordt het de volgende dagen een eitje om iets lekkers op tafel te zetten.

Alle recepten zijn voor vier personen.

Maandag: geroosterde wortelgroenten met een romige saus

Dinsdag: gratin van cannelloni met boerenkool en verse kaas

Woensdag: groene omelet met een salade van linzen en noten

Donderdag: bloemkool op z’n Indiaas met rijst

Vrijdag: Italiaanse soep met granen

Bonusrecept: smoothie voor extra energie als cadeautje voor jezelf

Nodig voor de hele week:

Fruit, groenten en kruiden

  • 2 middelgrote zoete aardappels
  • 2 schorseneren of pastinaken
  • 500 g boerenkool of groene kool
  • 2 of 3 stronkjes witlof of 1 krop frisee of 250 g veldsla
  • 1 bloemkool
  • 2 stronken snijbiet of paksoi
  • 5 wortels (met loof)
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 rode ui
  • 1 laurierblad of 1 takje rozemarijn, gedroogde oregano of tijm (1 van de 4 of, als je van lekker kruidig houdt, allemaal)
  • 1 cm kurkumawortel of 1 snuf gemalen kurkuma
  • 1 chilipeper
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 1 bosje koriander
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 cm gemberwortel
  • 1 citroen
  • 2 bananen
  • 10 verse walnoten
  • 1 sinaasappel

Vers

  • 300 g Griekse yoghurt
  • 8 eieren • 150 g mozzarella
  • 200 ml melk
  • 150 g feta
  • 250 g verse zachte kaas (geiten-, koeien- of schapenkaas)

Diepvries

  • 150 g diepvriesframbozen

Supermarkt

  • 1 el pindakaas
  • 150 g groene linzen
  • 16 buisjes cannelloni
  • 2 el pijnboompitten
  • 1 el gojibessen
  • 240 g langkorrelige volkorenrijst
  • 1 blik witte bonen à 500 g (uitlekgewicht) of 200 g gedroogde witte bonen (laat ze een nacht van tevoren weken en kook ze daarna in 1,5 uur gaar)
  • 400 ml gezeefde tomaten (passata)
  • 50 g spelt, parelgerst of een granenmelange naar keuze
  • 2 el kleine havervlokken (optioneel)

Uit de voorraadkast

  • olijfolie
  • neutrale olie (bijvoorbeeld druivenpit-, koolzaad- of zonnebloemolie)
  • 1 el Indiaas specerijenmengsel (bijvoorbeeld garam masala)
  • grove mosterd
  • zout, peper

Recept: bloemkool op z’n Indiaas met rijst

Voorbereiding: 20 minuten

  1. Rasp de gember (bewaar eventueel een klein beetje voor de smoothie) en kurkuma fijn (tot een soort pasta). Voeg twee eetlepels water toe als je geen fijne rasp hebt.
  2. Verhit vier eetlepels neutrale olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gember en kurkuma al roerend en voeg na twee minuten de rest van de koriander en de helft van de gehakte of verkruimelde chilipeper toe.
  3. Blijf nog twee minuten roeren en voeg dan de bloemkool toe (roosjes en stengels). Bak alles nog vijf minuten, al roerend.
  4. Voeg één eetlepel Indiaas specerijenmengsel, één eetlepel citroensap, zout en drie eetlepels water toe. Leg het deksel op de pan en laat alles 35-45 minuten op laag vuur sudderen; roer geregeld. Voeg op het laatst ⅔ van de apart gehouden snijbiet toe. Laat afkoelen. Bakje –> koelkast.

De dag zelf: 16 minuten

  1. Kook de rijst in anderhalf keer de hoeveelheid gezouten water in elf minuten gaar, in een pan met een goed sluitende deksel. Het water moet volledig geabsorbeerd worden. Neem van het vuur en laat nog 5 minuten rusten onder een theedoek.
  2. Warm de bloemkool op en serveer ’m met de rijst. Bestrooi alles met wat korianderblaadjes en geef er – als je ervan houdt – een flinke lepel Griekse yoghurt bij.

De rest van de weekrecepten vind je in Flair 13-2020. De editie ligt t/m 31 maart in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

De recepten komen uit het boek: Meal prepping vegetarisch, 1x koken voor de hele week – Keda Black, € 24,99 Uitgeverij Becht.