Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Mannen scoren? Stop met scheren!

Mannen scoren? Stop met scheren!

Mannen scoren? Stop met scheren!

De zomer komt eraan, dus wordt het tijd om de behaarde boel in te ruilen voor een glad babyhuidje. Of blijven de scheermesjes dit jaar in de kast? Charmant of niet: het laten staan van lichaamshaar heeft zo zijn voordelen. Sterker nog, volgens een Britse hoogleraar kan het je zelfs aan de man helpen! Hoe dan?!

Mmm, nieuw geurtje?

Beharing kan soms best goed van pas komen. Zo draagt haar bij aan het verspreiden van lichaamsgeuren, die ons aantrekkelijk maken voor het andere geslacht. Volgens Des Tobin, hoogleraar celbiologie van de University of Brandford, is lichaamshaar erg belangrijk voor het verspreiden van feromonen. Dat zijn natuurlijke chemische bestanddelen die door zowel mensen als dieren worden afgescheiden om soortgenoten van de andere sekse aan te trekken.

Minder irritaties

En dat niet alleen. Lichaamshaar heeft eigenlijk een heleboel voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat het huidirritaties voorkomt? Als gladde huid langs elkaar wrijft, kan dat gaan schuren. Haar zorgt ervoor dat dat niet gebeurt. Ironisch genoeg is dit vaak het geval op plaatsen waar we het juist wegscheren, zoals oksels en bikinilijn. “Sommige mensen die hun oksels scheren hebben last van branderig gevoel als ze hun armen langs hun lichaam te bewegen”, legt hoogleraar Tobin uit.

Teenhaar

Heb je teenhaar en vind je het verschrikkelijk? Het is juist een heel goed teken! Haar op je tenen betekent namelijk dat je lichaamscirculatie goed functioneert. Dat wil overigens niet zeggen dat je je zorgen moet maken als je een stel kale tenen bezit. Alleen als je eerst wél teenhaar had en later niet meer, kan dit gevaarlijk zijn en zelfs wijzen op een vaataandoening.

Herstel van de huid

Ook heeft haar een positieve werking op de gezondheid van je huid. Elk haarzakje wordt omringd door bloedvaten, zenuwen en vet. Ook zijn ze rijk aan stamcellen die de huid helpen herstellen. Mede daardoor heelt een wond aan de buitenkant van je arm sneller dan aan de binnenkant. Afname van het haar kan daarom betekenen dat je huid zich minder goed herstelt. Meevallertje: dit is alleen merkbaar als de haargroei daadwerkelijk vermindert, bijvoorbeeld door ouderdom. Bij het scheren of waxen blijven je haarzakjes in tact.

Lees ook:
Weg met de scheermesjes! Behaarde venusheuvels zijn in
Wat nou shampoo? Was je haar met keukenproducten!
VIDEO: drastische actie tegen de mannenknot

Beeld: iStock