Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Maak je vaak selfies? Dan kun je een gedragsstoornis hebben

Maak je vaak selfies? Dan kun je een gedragsstoornis hebben

Maak je vaak selfies? Dan kun je een gedragsstoornis hebben

Of je nu op een feestje staat, op een bijzondere plek bent of gewoon thuis op de bank zit: maak jij ook overal waar je bent een selfie? Zo’n fotootje van jezelf maken lijkt een vrij onschuldige handeling, maar is dat ook zo? 

Lees ook: Raar maar waar: divorce selfies zijn de nieuwste trend

Als we onderzoekers van de Nottingham Trent University mogen geloven, is het maken van selfies minder onschuldig dan we denken. Het zou een serieuze gedragsstoornis zijn, ook wel bestempeld als selfitis. ‘Wie hieraan lijdt, heeft vaak last van een gebrek aan zelfvertrouwen en zoekt een weg om erbij te horen’, zegt onderzoeker Janarthanan Balakrishnan. ‘Deze mensen kunnen symptomen vertonen die gelijkaardig zijn aan ander verslavingsgedrag.’

Gewaagde plekken

Een aantal jaar geleden dook de term selfitis al op, maar werd er de spot mee gedreven. ‘Maar selfitis is wel degelijk een serieuze stoornis’, aldus gedragspsycholoog en hoofdonderzoeker Mark Griffiths van de Nottingham Trent University. Samen met een groep onderzoekers trok de wetenschapper door India. Dit land werd gekozen omdat het de meeste Facebook-gebruikers heeft, maar óók omdat daar het hoogst aantal doden zou zijn die gelinkt worden aan selfies maken op gewaagde plekken.

Drie gradaties

Op verschillende plekken in het land werden mensen ondervraagd over hun dwang om selfies te maken en te delen via sociale media. Natuurlijk doen veel mensen het, maar wanneer kan het een gedragsstoornis genoemd worden? Volgens de onderzoekers heeft selfitis drie gradaties.

Mensen die minstens drie selfies per dag maken, maar ze vervolgens niet op social media plaatsen, zouden volgens de wetenschappers grensgevallen zijn. Verschijnen ze wél op Facebook, Instagram of Snapchat? Dan zouden de personen in de acute fase zitten. Verlies je volledig de controle en ben je 24/7 bezig met selfies maken? Dan heb je volgens Griffith en zijn team een probleem. Meer dan zes keer per dag een selfie maken en die online plaatsen, zou een kenmerk zijn van ‘chronische selfitis’.

Verder onderzoek

De gedragsstoornis wordt nog verder onderzocht. Op die manier kan bijvoorbeeld in beeld worden gebracht wat de motieven zijn en hoe het kan worden aangepakt.

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome

Bron: AD, Gazet van Antwerpen | Beeld: iStock