Je bent hier: Home > Health > Lustopwekkende stoofpot

Lustopwekkende stoofpot

Health
Lustopwekkende stoofpot

Geen specerijenmengsel is zo complex als ras-el-hanout. Dit typisch Noordafrikaans kruidenmengsel betekent letterlijk ‘het beste van de winkel’ en bestaat uit minstens 12 maar soms ook wel 50 ingrediënten. De meest gebruikte specerijen zijn kaneel, geelwortel, ginseng, kruidnagel, sesamzaad, galangal, rozenknopjes, zwarte lange peper, gember, kardemom, narduszaad (Nigelle), cayenne, jeneverbes, lavendel, koriander, nootmuskaat, koriander zaadjes, geroosterde knoflook, karwijzaadjes, fenegriek, steranijs, foelie en venkelzaadWelke en in welke hoeveelheden is een waar mysterie. Het mengen van deze – overigens lustopwekkende – mix wordt zelfs als een kunst beschouwd.

Vooral in de Marokkaanse keuken wordt ras-el-hanout graag gebruikt. Je vindt het dan ook vast en zeker in Marokkaanse winkels, soms ook in de beter gesorteerde supermarkt (zoals dat netjes heet…). Het aromatische specerijenmengsel is heerlijk, zij het niet onmisbaar, in tajines maar is ook lekker bij geroosterd vlees of gevogelte.

Noordafrikaanse stoofpot, voor 4 personen:

2 el olijfolie
1 rode ui, in partjes
2 tenen knoflook, in plakjes
400 g magere hamlappen, in blokjes
1 courgette, in plakjes
1 aubergine, in blokjes
2 blikken tomatenblokjes à 400 g
1 tl ras-el-hanout
2 el verse platte peterselie

Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit de ui met de knoflook. Voeg de hamlappen toe en bak het vlees bruin aan. Bak de courgette en aubergine 5 minuten mee. Voeg de tomatenblokjes en ras-el-hanout toe, breng aan de kook en laat minimaal 45 minuten op laag vuur stoven. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met de peterselie. Lekker met couscous met geroosterde amandel.

In het bezit van een tajine? Doe alle ingrediënten in de tajine, breng aan de kook en laat minimaal 45 minuten zachtjes stoven.

Shoppen is altijd een goed idee