Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Let op je cholesterol: met deze tips heb je het zelf in de hand

Let op je cholesterol: met deze tips heb je het zelf in de hand

Let op je cholesterol: met deze tips heb je het zelf in de hand

We horen vaak dat we op ons cholesterol moeten letten. Als deze te hoog wordt kan dat namelijk voor gezondheidsproblemen zorgen. Maar wat is cholesterol eigenlijk? En wat kunnen we zelf doen om dit gehalte laag te houden?

Met deze tips heb je je cholesterol zelf in de hand!

Een hoog cholesterolgehalte

Je cholesterolgehalte kun je meten door middel van een bloedonderzoek. Een te hoog gehalte is vooral het gevolg van het eten van veel verzadigd vet.

Verlagen

Wanneer je een hoog cholesterolgehalte hebt, kun je dat zelf gemakkelijk verlagen. Kies bijvoorbeeld voor magere producten in plaats van volle producten, en vervang margarine door halvarine. Toch is het vetgehalte in producten niet altijd een goede indicatie voor de hoeveelheid cholesterol.

Verzadigde vetten

Misschien heb je er wel eens van gehoord: verzadigde vetten en gezonde vetten. Maar hoe weet je nou in welk product welke vetten zitten? Verzadigde vetten zitten vooral in vleesproducten, kaas, roomboter, slagroom, volle zuivelproducten, kokosnoot en veel snacks. Producten als noten, vis, avocado’s bevatten bijvoorbeeld weer alleen (gezonde) onverzadigde vetten.

Vezelrijk eten

Wanneer je vezelrijk eet, verklein je de kans op een hoog cholesterol. Hoe doe je dat? Eet veel groente, fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten. Deze vezels beschermen hart- en bloedvaten en geven een verzadigd gevoel. Mooi meegenomen: ze helpen je minder te eten, waardoor je overgewicht voorkomt!

Lees ook
Let goed op: dit zijn dé drie stiekeme dikmakers

Speciale producten

Wanneer het cholesterolgehalte in je bloed goed is, heb je minder kans op hart- en vaatziekten. Heb jij een te hoog gehalte? Er zijn speciale producten op de markt die je kunnen helpen bij het verlagen van je cholesterol. Aan sommige margarines en yoghurtproducten worden plantesterolen toegevoegd. Wanneer je tot 3 gram plantesterolen per dag binnenkrijgt, daalt je cholesterolgehalte gemiddeld met 10%!

Zou jij een te hoog cholesterolgehalte kunnen hebben? Ga even langs de dokter! Hij kan je bloed testen, informatie geven en eventueel medicijnen voorschrijven.

Beeld: Getty Images