Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Lekkere zoenen

Lekkere zoenen

Lekkere zoenen

== De Tilburgse koekfabrikant Van der Breggen veranderde in 2006 de naam van de door de onderneming gemaakte negerzoenen in ‘Buys Zoenen’. Het bedrijf gaf daarmee gehoor aan de kritiek dat de naam van de lekkernij racistisch zou zijn.

“Buys Zoenen zijn de opvolgers van onze alom bekende negerzoenen, die al 86 jaar populair zijn bij jong en oud”, stelde het bakkersbedrijf op zijn website. “Na zorgvuldig markt-, merk-, en consumentenonderzoek vonden we het tijd de productnaam te moderniseren. Sommige mensen vinden het jammer dat de naam negerzoenen verdwijnt, omdat ze die al zo lang kennen. Er zijn echter ook mensen die minder enthousiast zijn over de benaming. Daar hebben we alle begrip voor. Buys Zoenen moeten zijn voor iedereen.” Het bedrijf doelt onder meer op de Stichting Eer en Herstel Betaling Slachtoffers van Slavernij in Suriname die Van der Breggen had verzocht de naam te wijzigen omdat het een belediging zou zijn voor alle zwarte mensen. De naam Buys verwijst naar de producent van de ronde schuimbollen met koek en chocola die eind jaren negentig door Van der Breggen werd overgenomen. ==

Bovenstaand stukje is een iets aangepaste versie van een nieuwsbericht dat in maart 2006 op nu.nl stond. Ik weet nog wel dat ik het toen nogal overdreven vond allemaal. Negerzoenen waren gewoon lekker. Ik vermoed dat minstens 90% van alle Nederlanders die dingen ook de afgelopen vier jaar gewoon negerzoenen bleef noemen. Wie schrijft er nou op een boodschappenlijstje Melk, kaas, appels, zoenen, thee? Of zegt tegen d’r man “Schat, neem jij nog wat zoenen van de Appie mee?”. Ik bedoel maar, straks staat je man te vrijen met het meisje van de kaas en zegt ie nog dat het jouw voorstel was!

Nu kunnen er twee dingen zijn gebeurd bij de koekfrabrikant. Of er is een melige stagiaire gaan werken, of iemand van de vormgevingafdeling was een beetje obstinaat. Want hoewel de gewone (neger)zoenen nog steeds alleen maar zoenen heten, hebben ze op de doos met een nieuwe smaakvariant een klein taalgrapje gemaakt richting die ouderwetse negerzoenen-naam.

Kijk maar:

/>

Hahahahahahaha, negen zoenen! 🙂

En wees gerust, deze foto maakte ik al voordat ik begon met lijnen!!