Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Last van je hoofd? Deze fabels over hoofdpijn zijn niet waar

Last van je hoofd? Deze fabels over hoofdpijn zijn niet waar

Last van je hoofd? Deze fabels over hoofdpijn zijn niet waar

Stress, niet goed eten of te weinig water drinken. Dit zijn allemaal bekende oorzaken die mensen opnoemen als het gaat om hoofdpijn. Neuroloog Hans Carpay legt uit waarom dat valse informatie is. Er zijn veel fabels over hoofdpijn die niet waar zijn of niet helemaal kloppen. 

Geen migraine

Als het gaat om migraine denken veel mensen aan hoofdpijn. Best logisch, want je hebt bij beide klachten last van je hoofd. Alleen is migraine nog een stapje verder. “Hoofdpijn is een belangrijk onderdeel van migraine, maar bij een aanval komt zoveel meer kijken,” legt Carpay uit. Bij een migraineaanval kun je namelijk last hebben van misselijkheid, gevoeligheid voor licht en geluid, slecht zien en in allerergste gevallen kan een deel van je lichaam tijdelijk verlamd raken. Migraine is geen hoofdpijn, maar een hersenziekte.

Vrouwen hebben sneller last van hoofdpijn

Hoofdpijn komt voor bij vrouwen én mannen. Volgens Hans hebben vrouwen snel hoofdpijn door hormonale schommelingen en krijgen ze vaker last van spanningshoofdpijn of migraine. Clusterhoofdpijn komt echter meer voor bij mannen en heeft vooral te maken met de bloedtoevoer in de hersenen.

Hoofdpijn vermijden

Volgens Google kun je hoofdpijn vermijden door minder chocola te eten, geen koffie te drinken, minder te stressen en nog veel meer eindeloze tips. Ook dit zijn allemaal fabels, omdat leefstijlen niets te maken hebben met de oorzaak van hoofdpijn. “Migraine komt vooral door genetische aanleg”, zegt Carpay. Je kunt gewoon chocola blijven eten, want zo slecht is het niet voor je hoofd.

Spanning is spanningshoofdpijn

Heel veel mensen denken dat spanningshoofdpijn met spanning te maken heeft. “Het wekt de suggestie dat deze hoofdpijn door psychische spanning wordt veroorzaakt, terwijl daar geen enkel bewijs voor is. Spanningshoofdpijn wordt vaak als een strakgespannen band om het hoofd gevoeld”. Daar komt de naam ‘spanning’ vandaan. De wetenschap weet nog niet wat de letterlijke oorzaak is van deze hoofdpijn. Ze weten alleen dat je bij deze hoofdpijn pijnlijke gespannen spieren in je hoofd hebt, maar waarom het gebeurt, is nog een raadsel.

Lees ook
Dít is waarom je vaak last hebt van hoofdpijn tijdens je menstruatie

Advies van Hans Carpay

Volgens Hans gaat lichte hoofdpijn zo weer over en is een normale pijnstiller meer dan genoeg. Als de pijn erger wordt en je niets meer kan, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Het kan dan toch migraine of clusterhoofdpijn zijn, daarvoor krijg je speciale medicijnen.

Hans Carpay heeft een boek geschreven ‘Migraine is geen hoofdpijn’. Hij werkt sinds 1997 in het ziekenhuis Tergooi als neuroloog. Met zijn boek wil hij zoveel mogelijk mensen, die last hebben van migraine, helpen en inzicht geven.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Vriendin | beeld: GettyImages