Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Snel in tranen? Heel goed, want huilen is gezond: ‘Het helpt om je lichaam te relaxen’

Snel in tranen? Heel goed, want huilen is gezond: ‘Het helpt om je lichaam te relaxen’

Snel in tranen? Heel goed, want huilen is gezond: ‘Het helpt om je lichaam te relaxen’

Goed nieuws voor de emotionele instabiele bergen onder ons. Raak je snel geëmotioneerd en grijp je vaker naar een tissue dan je zou willen? Geen zorgen, het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat… Huilen helpt! Wij vertellen je waarom. 

Huilen helpt

Wist je dat huilen juist helpt? Ook al voelt het af en toe rot om je tranen te laten zien. Het is toch goed om het los te laten gaan. Onderzoek aan de Universiteit in Tilburg wijst uit dat wij vrouwen ons 90 minuten na het huilen daadwerkelijk beter voelen. Aan het onderzoek werkten 72 mensen mee, die hun gemoedstoestand direct na het huilen moesten omschrijven. En ook twintig minuten na het huilen. En ook negentig minuten na het huilen. Zo konden ze er goed achterkomen of huilen écht helpt.

Films

Voor het onderzoek was er een perfecte test bedacht. Om de emoties bij de deelnemers op te wekken werden films als La Vita è Bella en Hachi: A Dog’s Tale getoond. 69 procent van de deelnemers die Hachi keken, moest huilen, tegenover 40 procent van La Vita è Bella. Dat zijn natuurlijk films waarbij de tissues erbij worden gepakt. Na het kijken van de film moesten de deelnemers op drie verschillende tijdstippen een vragenlijst invullen.

Lees ook
Huilen bij de kapper: zo zeg je dat je je nieuwe kapsel toch niet zo mooi vindt

Goed voor je lichaam

Het resultaat was dus daadwerkelijk positief voor de mens. Veel deelnemers voelden zich beter vóór de film. Wat het onderzoek uitwijst is dat huilen ons lichaam kalmeert na een stressvol moment, omdat het de bloeddruk en lichaamstemperatuur reguleert. Er is dus helemaal niets mis met huilen. Door te huilen zorg je als het ware voor je lichaam.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: GettyImages