Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Wow: helpt een koude douche voor je vetverbranding?

Wow: helpt een koude douche voor je vetverbranding?

Wow: helpt een koude douche voor je vetverbranding?

Optimaal vet verbranden? Ga lekker sporten en neem na het sporten ook nog een verfrissende koude douche. Het zou volgens velen de ideale oplossing zijn, maar werkt het ook echt?

Systemen van je lichaam

Om je warm te houden heeft je lichaam veel verschillende systemen. Ook trillen en klappertanden zijn zulke systemen. Door die bewegingen komt er warmte vrij. Is je lichaam voldoende warm? Dan verspreiden je bloedvaten warmte door je hele lichaam. Om het warme bloed dichtbij organen te laten blijven, trekken de bloedvaten in de armen en benen samen. Je lichaam is dus ondertussen heel veel aan het doen om jou weer helemaal warm te krijgen. De kou heeft ook effect op vetcellen. Deze gaan namelijk aan de slag op het moment dat je lichaam het koud heeft.

Een koude douche

In je lichaam heb je twee soorten vetcellen, witte en bruine. Heb je veel energie dan hopen witte vetcellen zich op. Als witte vetcellen zich ophopen dan zie je dat aan je lichaam, bijvoorbeeld bij je buik en benen. Daarnaast heb je bruine vetcellen. Deze vetcellen zetten suiker, vetten en zetmeel om in energie. Het zorgt ervoor dat je vetten verbrandt. Kleine vetdruppeltjes worden omgezet in warmte.

Zijn er geen vetten meer? Dan worden deze uit het bloed gehaald. Vetten die uit het bloed worden gehaald zijn overblijfsels van witte vetcellen. Op het moment dat je lichaam zich opwarmt, worden de witte vetcellen gebruikt. Beetje bij beetje verdwijnen de witte vetcellen en pas jij weer makkelijker in je broek.

Lees ook
Ben jij een echte doucheliefhebber? Dit is de ideale douchetemperatuur

Feit of fabel?

Wij vroegen ons natuurlijk af of dit proces ook werkt bij het nemen van een hele koude douche. Arts-onderzoeker Dr. Mariette Boon verklaart dat dit nog niet wetenschapppelijk is onderzocht. Daarbij vertelt de arts-onderzoeker dat de wisselwerking van de vetcellen niet onaannemelijk is. Mocht het wel zo werken, dan verlies je hoogstwaarschijnlijk geen kilo’s, suggereert Boon. “Je kan beter langdurig de kou opzoeken, door bijvoorbeeld regelmatig de thermostaat omlaag te zetten”, vertelt ze in het Algemeen Dagblad. Of een wandeling maken in de kou!

Volgens Boon moet je een koude douche zien als: ‘alle beetjes helpen’. Koud douchen heeft echter wel een positief effect op de energierekening. Tegenwoordig rijzen de energieprijzen de pan uit. Geld besparen? Omlaag met de douchetemperatuur en de thermostaat en klappertanden maar!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images