Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dít vertelt de kleur van je menstruatie je over je gezondheid

Dít vertelt de kleur van je menstruatie je over je gezondheid

Dít vertelt de kleur van je menstruatie je over je gezondheid

Onze menstruatie kan ons heel veel vertellen over onze gezondheid. Zo is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid, de klachten maar ook de kleur van onze menstruatie zegt veel over hoe je in je vel zit. Flair legt je uit hoe dat zit.

Kleur menstruatie gezondheid

De kleur van je menstruatie hangt af van een aantal dingen. Het zuurstofgehalte bijvoorbeeld, maar ook of je aan het begin of aan het einde van je menstruatie bent. Eén ding kunnen we wel met zekerheid zeggen: menstruatiebloed hoort rood te zijn. Maar toch is dat niet altijd het geval, dus let daar goed bij op!

1. Donkerrood/bruin

Vaak heb je aan het begin of aan het einde van je menstruatie donkerrood of bruinachtig menstruatiebloed. Dit heeft te maken met het stijgen van onze oestrogeenspiegel. Niks raars, dus. Ook kan het een teken zijn dat je baarmoederslijmvlies dikker is geworden. Maar ook dit is volkomen normaal, niks om je zorgen over te maken.

2. Donkerbruin/zwart

Is je menstruatiebloed bijna zwart? Geen stress! Dan is het waarschijnlijk gewoon nog wat overblijfsel van je vorige menstruatie. Het is dan vaak oud bloed en geeft aan dat je menstruatie langzaam gaat. Wel even goed om te weten: heb je tijdens een doorbraakbloeding (dus tussen twee menstruaties door) ook zwart menstruatiebloed? Dan is het een goed idee om even langs de huisarts te gaan.

3. Roze

Het ‘normale’ menstruatiebloed heeft een rode heldere kleur. Merk jij dat je bloed wat meer richting roze neigt? Dat kan dat zomaar betekenen dat je last hebt van bloedarmoede, te lage oestrogeenspiegel of het kan betekenen dat lichaam bepaalde voeding nodig heeft. Ben je halverwege je cyclus en heb je dan ineens last van roze menstruatiebloed? Dan is het een teken dat je aan het ovuleren bent.

4. Paarsachtig

Is je menstruatiebloed paars? Of heeft het een paarse gloed? Dit kan betekenen dat je een te hoge oestrogeenspiegel hebt. Wil je dit voorkomen? Eet dan meer vezels, fruit en groente. En laat de alcohol maar even links liggen. Ook meer bewegen kan dit probleem verhelpen.

Lees ook
Dit vertelt de afwijkende geur van je urine je over je gezondheid

5. Oranje

Als je menstruatiebloed oranje kleurt is er meestal niks aan de hand. Tenzij dit aanhoudt. Want als het er nogal plakkerig uitziet, kan het duidden op een soa. Ga in dat geval altijd even langs bij de huisarts.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA | Beeld: GettyImages