Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Zeuren en zaniken: waarom klagen we eigenlijk zoveel en is dat wel gezond?

Zeuren en zaniken: waarom klagen we eigenlijk zoveel en is dat wel gezond?

Zeuren en zaniken: waarom klagen we eigenlijk zoveel en is dat wel gezond?

Wij Nederlanders staan er om bekend dat we veel klagen. En dan meestal over het weer. Het is altijd wel te koud, te warm of te nat. Maar waarom klagen we eigenlijk zo graag? Is daar een reden voor?

Het lucht op

Klinisch psycholoog, gedragstherapeut en hoogleraar aan de KU Leuven, Filip Raes, vertelt aan HLN.be: ”Klagen heeft een functie. Mensen die klagen, ventileren ook. Ze spreken uit waar ze mee zitten. Dat lucht op.” Ook is klagen een manier om steun te zoeken bij andere. Soms biedt het troost, maar soms levert het ook goede raad op.

Verbondenheid

Als je aan het klagen bent over het weer en andere mensen zijn dat met je eens, dan creëert dat onbewust een gevoel van saamhorigheid en herkenning. “Zo’n verbondenheidsgevoel is essentieel voor ons, sociale wezens”, legt Raes uit. Maar zegt ook heel duidelijk dat je vooral niet te lang in die negativiteit moet blijven hangen. “Dan loop je het risico anderen mee te sleuren in een negatieve spiraal.”

Als je bijvoorbeeld klaagt over het weer en anderen zijn met je eens, dan creëert dat een gevoel van herkenning en samenhorigheid. “Zo’n verbondenheidsgevoel is essentieel voor ons, sociale wezens”, legt Raes uit. Maar hij benadrukt dat het wel belangrijk is om niet te lang in die klaagzang te blijven hangen. “Dan loop je het risico anderen mee te sleuren in een negatieve spiraal.”

Lees ook
Bewezen: meisjes met zeurende moeders zijn succesvoller

Oplossingen

We klagen meestal omdat we dingen die niet goed zijn of verbetering nodig hebben sneller opmerken. En daarom heeft klagen ook zo z’n voordelen. ”Je vergroot je kansen op overleving, als je op je hoede bent”, vertelt de expert. “Stel je voor dat er duizenden jaren geleden twee soorten mensen bestonden: flierefluiters die altijd lagen te chillen, en serieuzere mensen die alert waren, nadachten over problemen en dan ook sneller reageerden bij gevaar. Wie had het meeste kans om te overleven, denk je? Inderdaad, de serieuze soort.” Oftewel, af en toe klagen en zeuren is lang niet zo slecht. Maar blijf er vooral niet te lang in hangen, en zie ook het positieve in, dat is ook beter voor je humeur.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: GettyImages