Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Van déze klachten kun je last krijgen als je te veel thee drinkt

Van déze klachten kun je last krijgen als je te veel thee drinkt

Van déze klachten kun je last krijgen als je te veel thee drinkt

Iedereen drinkt wel eens een kopje thee. En inmiddels is er ook bewezen dat veel theesoorten verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Maar te veel van iets is nooit goed, en dit geldt dus ook voor thee. Als je er te veel van drinkt, kun je namelijk last krijgen van verschillende soorten klachten. 

1. Cafeïne

De meeste theesoorten bevatten cafeïne. En dit heeft geen goede invloed op je nachtrust. Dit komt doordat cafeïne de aanmaak van melatonine afremt, dit is je slaaphormoon. Het verschilt natuurlijk per persoon hoe je reageert op te veel cafeïne, maar als je van jezelf weet dat je hier niet goed van kunt slapen, probeer dan te minderen. Stop bijvoorbeeld zes uur voordat je naar bed gaat met het drinken van thee, of ga voor een theesoort zonder cafeïne.

2. Gespannen

Ben je de laatste tijd erg gespannen? Ben je angstig en ervaar je veel stress? Dan zou dit zomaar eens kunnen kopen door die kopjes thee. En ook dit heeft weer te maken met cafeïne. Want als je slechter gaat slapen, kunnen angst, stress en rusteloosheid hier vervolgens dus ook weer een gevolg van zijn. Drink in dit geval dus niet meer dan drie kopjes thee per dag.

3. Duizeligheid

Merk je dat je de laatste tijd vaker last hebt van duizeligheid? Dan kan dit zomaar het gevolg zijn van te veel thee drinken. Want net als door te veel koffie kan je ook door de cafeïne in thee licht in je hoofd worden. Vaak merk je dit als je zes of meer kopjes thee drinkt op een dag. Of als je naast thee ook nog andere cafeïnehoudende drankjes drinkt, zoals koffie.

4. Tannine

Thee krijgt zijn typische smaak door tannine. Dit zit namelijk in de theebladeren. Maar als je te veel tannine binnenkrijgt, kan dit zomaar zorgen voor buikpijn. Het weefsel in je spijsverteringskanaal kan namelijk aangetast worden en hier kun je dus behoorlijk misselijk van raken.

5. Brandend maagzuur

Ook kun je door te veel thee drinken last krijgen van brandend maagzuur. De cafeïne die de thee bevat kan er namelijk voor zorgen dat de sluitspier zich ontspant, deze scheidt normaal de slokdarm van de maag af. Hierdoor kunnen die terugvloeien vanuit je maag dus terechtkomen in je slokdarm.

6. Migraine

Er zijn inmiddels theesoorten op de markt die hoofdpijn of zelfs migraineklachten zouden moeten tegen gaan. Maar toch kun je door te veel thee te drinken last krijgen van hoofdpijn. Daarom is thee met cafeïne drinken niet zo een goed idee als je al merkt dat je last hebt van hoofdpijn.

7. Te kort aan ijzer

In theebladeren zit dus tannine. Tannine kan zich binden aan ijzer, dat zorgt ervoor dat dat ijzer niet meer in je spijsverteringskanaal komt. Je lichaam neemt het ijzer dus niet meer op, waardoor er soms door te veel thee drinken zelfs een tekort aan ijzer kan ontstaan.

Lees ook
Earl Grey thee: waarom heet het eigenlijk zo? En wat zit er allemaal in?

8. Plassen

Merk je dat je vaker naar het toilet gaat dan normaal? Ook dit kan erop wijzen dat je te veel aan het theedrinken bent. Cafeïne heeft namelijk ook een vochtafdrijvende werking. Als je dus merkt dat je ‘s nachts ineens vaker wakker wordt omdat je naar het toilet moet, dan is het misschien verstandig om minder thee te gaan drinken.

9. Uitdrogen

Het klinkt misschien niet helemaal logisch, maar door te veel theedrinken kan je uitgedroogd raken. Als je vaak moet plassen, en dit vocht vervolgens niet aanvult, zul je merken dat je misschien wat uitgedroogd raakt. Gelukkig is de kans klein dat dit echt gebeurd, maar drink niet meer dan zes kopjes per dag en zorg ervoor dat je het vochtgehalte niet helemaal uit balans laat gaan.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: GettyImages