Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Kinderschoenen kopen in lockdowntijd: zo meet je zélf welke schoenmaat je kind heeft

Kinderschoenen kopen in lockdowntijd: zo meet je zélf welke schoenmaat je kind heeft

Kinderschoenen kopen in lockdowntijd: zo meet je zélf welke schoenmaat je kind heeft

Als er íets is wat snel groeit, dan zijn het wel de voeten van jonge kinderen. Ook tijdens de lockdown groeien die voetjes gestaag door. Grote kans dus dat jouw kind inmiddels op te kleine schoenen rondloopt. Hoog tijd om die voeten eens op te meten en nieuwe schoenen aan te schaffen. Maar hoe meet je de schoenmaat van je kind, nu je niet zomaar even kunt binnenlopen bij een schoenenwinkel?

Te kleine schoenen

Je zal echt de eerste moeder niet zijn die tijdens het kopen van nieuwe kinderschoenen pas ontdekt dat je kind al maanden rondloopt op schoenen die twee maten te klein zijn. Oeps! We know how you feel, het is ons ook overkomen. Kan gebeuren, zeker bij jonge kinderen, want die geven het meestal niet zelf aan als hun schoenen knellen. Maar het is wel iets om op te letten in de toekomst. Het dragen van te kleine schoenen kan voor kinderen namelijk grote gevolgen hebben; er kunnen vergroeiingen aan de voeten ontstaan en die kunnen blijvend zijn.

Regelmatig opmeten

Dus mama’s, een belangrijke reminder: kindervoeten groeien gemiddeld maar liefst drie (!) maten per jaar. Daarom wordt aangeraden om de voeten van je kind regelmatig vakkundig te laten opmeten in een schoenenwinkel: in elk geval om de twee of drie maanden. Maar ja, in lockdowntijd kun je niet zomaar even met je kind een schoenenwinkel binnenwandelen. En de kans is groot dat je zelf ook geen professionele voetmeter in huis hebt. Hoe kun je dan toch zelf de juiste schoenmaat van je kind opmeten?

Doe het zelf

We zetten een paar tips op een rijtje:

  • Je kunt online een voetmeter downloaden en uitprinten op papier. Bij verschillende schoenwinkels kun je zo’n voorbeeld vinden, zoals via deze link. Let er dan wel op dat je ‘m op volledige grootte uitprint en controleer met een liniaal of de verhoudingen kloppen.
  • Een andere manier: zet je kind met z’n voeten op een stuk papier en trek de voeten om met een potlood. Meet vervolgens op het papier met een liniaal de afstand van het puntje van de grote teen tot aan de hiel (van beide voeten). Pak de grootste voet als referentie en tel daarbij 1 centimeter extra op, als groeiruimte. Check vervolgens in deze maattabel welke schoenmaat er bij de voetmaat hoort.
  • Of schaf een voetmeter aan; dan weet je zeker dat je de voeten van je kind goed opmeet. Deze kun je gewoon online bestellen via verschillende webshops of schoenenwinkels.

Lees ook
Is dit speciale bord dé oplossing als je kind te weinig groente eet?

Gouden tip

Nog een gouden tip om te checken of de huidige schoenen van je kind nog passen: haal de binnenzool uit de schoen, leg deze op de grond en laat je kind daar op staan. Er moet wat ruimte over blijven op het zooltje. De teentjes van je kind mogen dus niet tot aan de rand komen, en zeker niet eroverheen. In dat geval is de schoen echt te klein.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Shoesme, Nelson, Ouders van Nu | Beeld: Istock