Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > ‘Kinderen gaan later praten wanneer ze al vroeg op een scherm kijken’

‘Kinderen gaan later praten wanneer ze al vroeg op een scherm kijken’

Health
‘Kinderen gaan later praten wanneer ze al vroeg op een scherm kijken’

Een wereld zonder smartphone is voor de meeste mensen inmiddels ondenkbaar. We zitten massaal aan onze mobieltjes geplakt en hebben de neiging ook kleine kinderen al vroeg een scherm onder hun neus te schuiven. Dat is niet de meest verstandige ontwikkeling, zo blijkt uit nieuw onderzoek. 

Lees ook
Dit is het ideale leeftijdsverschil tussen twee kinderen

Canadese wetenschappers ondervonden dat hoe langer en vaker een kind naar een scherm tuurt, hoe later het begint met praten.

Grootschalig onderzoek
Het verband tussen ‘schermtijd’ en vertraagde spraakontwikkeling werd gevonden in een onderzoek gehouden onder bijna 900 kinderen tussen de 6 en 24 maanden oud. Zij werden twee jaar lang gevolgd.

Toch maar die blokkendoos
De ondervindingen zijn vrij schokkend: voor elke 30 minuten extra per dag achter een touchscreen, liep de kans op vertraagde spraakontwikkeling op met 49 procent Kleintjes zoet houden met filmpjes van Bumba en Dora, of hen ‘educatief’ bezig te laten zijn met leerzame spelletjes, blijkt dus een alles behalve goed idee.

Twee keer nadenken
Wel fijn: er werden geen verbanden gevonden tussen schermtijd en vertraging in de ontwikkeling van kinderen op andere communicatievlakken, zoals lichaamstaal en sociale interactie. Toch wil je misschien twee keer nadenken voor je besluit je kind rustig te houden door hem of haar met je iPhone of iPad te laten spelen…

Beeld: iStock.

Shoppen is altijd een goed idee