Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Kinderartsen in sommige gevallen toch voorstander van vaccinatie bij gezonde kinderen

Kinderartsen in sommige gevallen toch voorstander van vaccinatie bij gezonde kinderen

Kinderartsen in sommige gevallen toch voorstander van vaccinatie bij gezonde kinderen

Vrijdag adviseerde de Gezondheidsraad om kwetsbare kinderen tussen de vijf en elf jaar toch te laten vaccineren tegen het coronavirus. Waarschijnlijk zal minister De Jonge dit advies overnemen en steeds meer kinderartsen vinden zelfs dat gezónde jonge kinderen zich ook moeten laten vaccineren.

Kinderen laten vaccineren 

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde Károly Illy laat weten dat hij het zeker eens is met het advies om jongere kinderen ook een vaccinatie te geven. Hij vertelt dat het goed kan zijn als het kind leeft in een omgeving met een kwetsbaar gezins- of familielid. “En dat je dan als ouders zegt: gezien het feit dat het een veilig vaccin is, stel ik het toch op prijs om mijn kind te laten vaccineren”, zegt de kinderarts.

Terughoudend 

In het begin was hij nog wat terughoudend en vond hij dat kinderen niet de dupe moesten worden van volwassenen die hun verantwoordelijkheid niet nemen. Dat vertelde hij eind november bij EenVandaag. Dat standpunt is nog onveranderd en hij vindt dan ook dat er niet actief geadviseerd moet worden tot vaccineren. “Dat doen we wel bij kinderen boven de twaalf. Daarvan zeggen wij: daar is het verstandig om zich te laten vaccineren gezien de risico’s die kinderen van twaalf jaar en ouder wel lopen.”

Lees ook:
Hester: ‘Nee, abortus valt niet te vergelijken met vaccineren’

 Advies van de Gezondheidsraad

Het advies van de Gezondheidsraad om ook gezonde kinderen (en niet alleen kwetsbare jonge kinderen) te laten vaccineren laat nog even op zich wachten, maar daar wordt nu wel mee bezig gegaan. Bij de groep van kwetsbaren gaat het om kinderen met een chronische longaandoening, aangeboren hartafwijkingen en kinderen met het downsyndroom. Het advies is gegeven omdat er een verhoogd risico op corona is bij deze groep.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images