Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Kan vitamine A je reuk teruggeven na een coronabesmetting?

Kan vitamine A je reuk teruggeven na een coronabesmetting?

Kan vitamine A je reuk teruggeven na een coronabesmetting?

Je reuk (en soms ook smaak) verliezen is een bekend symptoom van een coronabesmetting. Vaak komt die reuk vanzelf weer terug, maar in veel gevallen helaas ook niet. Logisch dat iedereen binnen de laatste categorie alles aangrijpt om maar weer te kunnen ruiken. Is vitamine A het antwoord? 

Rauwe knoflook en shotjes wodka

Veel mensen hebben maanden na een coronabesmetting nog steeds problemen met hun reuk- en smaakvermogen. Een veelgehoorde klacht is dat alles ‘saai’ en ‘metalig’ smaakt. Online circuleren de gekste manieren om je reuk weer terug te krijgen. Zo zijn er mensen die in alle ernst een rauwe teen knoflook achterover klokken met twee shotjes wodka.

Vitamine A druppelen

Nu is er een Britse huisarts, dr. Stephanie Goodwin, die haar patiënten aanraadt druppels vitamine A te nemen.Druppel acht weken lang twee keer per dag een twee druppels in het linker- en rechterneusgat om je reuk terug te krijgen, is het advies. Maar: is dat nou echt een goed idee?

Amerikaanse arts en Ted Health-podcast presentator Shoshana Ungerleider heeft zo haar bedenkingen. ‘De onderzoeken naar het gebruik van vitamine A zijn onderweg, maar er is meer bewijs nodig om te kunnen zeggen of dit effectief en veilig is’, zegt zij.

‘Gevaarlijk’

‘Teveel vitamine A kan zelfs gevaarlijk zijn en kan voor zwangere vrouwen leiden tot afwijkingen bij de geboorte. Je kunt beter een gesprek voeren met je huisarts en vragen of je een doorverwijzing kunt krijgen naar een specialist.’

Met andere woorden: grijp niet ieder middel rücksichtlos aan om maar weer wat te kunnen ruiken en overleg bij twijfel altijd met je huisarts.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Glamour UK | Beeld: Getty