Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Jongste coronadode in Nederland tot nu toe: eerste twintiger overleden aan virus

Jongste coronadode in Nederland tot nu toe: eerste twintiger overleden aan virus

Jongste coronadode in Nederland tot nu toe: eerste twintiger overleden aan virus

In Nederland is voor het eerst een twintiger overleden aan het coronavirus. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het de jongste dode tot nu toe, zo maakten ze zondag bekend.

Jongste dode tot nu toe

Er was echter ook sprake van ‘onderliggend lijden’. Het is iemand in de leeftijd tussen 25 en 29 jaar, aldus het RIVM. Niet gemeld wordt wanneer en waar de persoon precies is overleden.

Nog meer jonge slachtoffers

Onder de sterfgevallen die het RIVM tussen zaterdag en zondag heeft doorgekregen, zijn in totaal drie patiënten in de leeftijdsgroep 25 tot 50 jaar. Ook die andere twee hadden al andere klachten. Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 1766. Het aantal Nederlanders dat op een intensivecareafdeling ligt met het coronavirus, is zondag gestegen tot 1385. Dat zijn er 25 meer dan zaterdag. De totale capaciteit ligt op 2400. Van die bedden zijn er 505 bedoeld voor mensen die niet het coronavirus hebben.

Slachtofferhulp voor familie en nabestaanden

Slachtofferhulp Nederland gaat familieleden van patiënten op de intensive care bijstaan. Vanaf maandag biedt de organisatie ondersteuning aan omdat de intensivisten en verpleegkundigen vanwege de drukte op de ic’s door het coronavirus daar nauwelijks aan toekomen. Want normaal gesproken staan zij familieleden en andere naasten bij. “Wij hebben Slachtofferhulp Nederland daarom gevraagd om de ondersteuning van ic-patiënten en hun naasten de komende tijd te verzorgen”, zegt Marianne Brackel, voorzitter van patiëntenorganisatie IC Connect. “Het gaat daarbij om de naasten en nabestaanden van alle ic-patiënten, dus niet alleen coronapatiënten.”

Lees ook
Stress en een kort lontje: ‘Coronacrisis legt veel druk op gezinsleven’

Situatie ingrijpend en emotioneel

Slachtofferhulp Nederland zegt dat de situatie op de ic-afdelingen door veel mensen als zeer ingrijpend en emotioneel wordt ervaren. In het bijzonder omdat familieleden niet of slechts zeer beperkt bij de patiënt in de buurt mogen komen. “Als je bedenkt wat deze patiënten en hun naasten nu meemaken, is het heel fijn dat wij er voor hen kunnen zijn”, zegt Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock