Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Jess test: tandenpoetsen met houtskoolpoeder

Jess test: tandenpoetsen met houtskoolpoeder

Jess test: tandenpoetsen met houtskoolpoeder

Gekke onderzoeken en DIY’s: het internet staat er vol mee. Maar wat werkt echt en wat is slap gelul? VIVA’s Jessica test het uit. Deze week in Jess test: tandenpoetsen met houtskoolpoeder voor een extra wit gebit.

De tijd dat houtskool alleen gebruikt werd om te tekenen en barbecueën is voorbij. Houtskool is hip, als ik beautyland mag geloven. Tegenwoordig tref je het gitzwarte goedje in poedervorm veelvuldig aan op de cosmeticamarkt. Scrubs, shampoos, maskers, facewashes; name it en er bestaat een houtskoolvariant van.

Het ingrediënt waar het om gaat is een variant van koolstofpoeder, vaak vermeld onder de naam ‘activated charcoal’. Actieve kool is een speciaal behandelde koolstof met een hoog adsorptievermogen, waardoor het allerlei stoffen aan zich kan binden. Het spul is van alle markten thuis en wordt gebruikt in de geneeskunde, waterzuivering én om te ontgeuren en ontkleuren. Daarnaast zweren nu dus ook de beautybloggers erbij. Niet alleen kan je je huid ermee reinigen, ook zouden vijf minuten poetsen met het spul genoeg zijn voor een witte Prodent-smile. Wie wil dat nou niet?

Na een paar video’s gezien te hebben met ranzige zwarte monden maar desalniettemin verbazingwekkende effecten, besluit ik de uitdaging aan te gaan. Tijdens mijn zoektocht in diverse drogisterijen en apotheken blijkt het poeder moeilijker te vinden dan ik dacht. Het spul wordt nergens los verkocht. Toch weet een medewerker wel iets wat mij kan helpen: Norit-pillen – je kent ze wel, die units tegen diarree. Huh? Wat blijkt: dit product bestaat óók uit actieve kool. De capsulevariant kan ik volgens mevrouw de apotheker met gemak openbreken. Vervolgens hoef ik alleen de inhoud eruit te schudden en voilá: daar is mijn tandenbleekmiddel. Het idee staat me nog een beetje tegen, maar goed.


Daar gaan we. Ik breek de capsule, gooi het zwarte poeder in een schaaltje, haal mijn tandenborstel erdoorheen en stop die – met ietwat tegenzin – in m’n mond. Na twee seconden poetsen zijn m’n tanden al pikzwart.

Het tandenpoetsen voelt een beetje vreemd omdat er geen tandpasta op m’n borstel zit, maar het is lang niet zo vies als het eruitziet. Houtskoolpoeder is geur- en smaakloos, dus ik proef niets van de zwarte derrie in m’n mond. Mijn spiegelbeeld vind ik schrikbarender. Ik doe niet onder voor een schrikbarend figuur in een horrorfilm. De witte tanden zijn voorlopig nog ver te zoeken.

Ik hou het poetsen – zoals mij door de bloggers wordt voorgeschreven – vijf minuten vol en spoel m’n mond daarna grondig met water. Als ik in de spiegel kijk, zijn het vooral de zwarte groeven tussen m’n tanden die me opvallen. Zelfs poetsen met tandpasta helpt niet. Maar, zwarte randen of niet, de hamvraag blijft: zijn m’n tanden daadwerkelijk witter geworden? Nope, ik zie geen enkel verschil – en naast vieze tanden heb ik nog een verneukte tandenborstel ook. Ik vestig mijn hoop maar weer op m’n oude vertrouwde whiteningtandpasta.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Beeld Daphne Ponsteen

Meer Jess test? Lees ook:
Jess test: een week lang leven op poedervoedsel van Jimmy Joy
Jess test: pijnloos ontharen met nieuw soort wax
Jess test: in je eentje uit eten op Valentijnsdag
Jess test: scheren met afwasmiddel