Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Janouks Whole30 Challenge: de uitleg

Janouks Whole30 Challenge: de uitleg

Janouks Whole30 Challenge: de uitleg

Dertig dagen zonder alcohol, granen, suikers, peulvruchten en zuivel. Dat is het idee van de Whole30, het dieet dat in Groot Brittannië en de Verenigde Staten in een razend tempo opmars maakt. Ik ga me eraan wagen en houd jullie hier wekelijks op de hoogte van mijn ervaringen.

Lees ook: 9 dieetblunders die je wellicht elke dag begaat

Whole30
Het doel van het dieet, dat is ontwikkeld door Melissa Hartwig, is niet afvallen, maar je bewust te worden van wat je eet, waarom je het eet en welk effect dat op je lichaam heeft. Tijdens een Whole30 onthoud je je gedurende dertig dagen van bepaalde voeding en geef je je lichaam ook een soort detox. De methode combineert verschillende diëten en filosofieën en heeft in de verte ook iets weg van het bekende Paleo-dieet.

Theorie
Hartwig legt in haar boek It Starts With Food uit dat eten heel simpel te verdelen is in twee categorieën: eten waar je gezonder van wordt en eten waar je niet gezonder van wordt. Een aantal van haar theorieën is wetenschappelijk onderbouwd, maar het geheel van Whole30 is (nog) niet door een wetenschapper onderschreven. Volgens Hartwig zou je onbewust allergisch kunnen zijn voor bepaalde voedingsmiddelen en door die dertig dagen lang uit je leven te bannen, kun je erachter komen of dat zo is. Het dieet zou je moeten helpen ongezonde eetgewoontes kwijt te raken, je metabolisme te herstellen en je immuunsysteem te verbeteren. Wil je meer weten, dan kun je een van Hartwigs boeken lezen.

De regels
Er is een aantal regels. Zo mag je niets eten uit de verboden categorieën alcohol, zuivel, suiker, granen en peulvruchten. Daarnaast zijn bepaalde toevoegingen off limit.

Jokers en vals spelen is niet toegestaan, snacken wordt afgeraden. En als je één keer in de fout gaat, moet je weer helemaal opnieuw beginnen aan de dertig dagen.

Mijn motivatie
Wie mij kent, weet dat ik een bourgondiër in hart en nieren ben. Een wijntje hier, een kaasje daar, ik hou ervan! Diëten heb ik talloze keren geprobeerd, maar op de een of andere manier is dat bij mij nooit heel succesvol gebleken. Maar ik las over dit dieet, en dan voornamelijk over de resultaten die deelnemers claimen te zien (van wittere tanden en een mooiere huid tot minder gewrichtspijn en een geweldige nachtrust) en was nieuwsgierig. Ik ben nogal cynisch ingesteld en niet gemakkelijk overtuigd. ‘Dit moet ik zelf testen,’ bedacht ik, en dat ga ik dan ook doen. Door me dertig dagen aan dit ontzettend strenge dieet te houden, hoop ik te ontdekken waarom het zo’n hype is. Voel ik me energieker of juist niet? Is dit gezond voor mij? Ben ik straks een ander mens? Het zijn vragen waar ik het antwoord nog niet op weet, maar straks hopelijk wel.

In een wekelijkse update zal ik jullie hiervan op de hoogte houden!